Institutionele beleggers moesten lang helemaal niets van bitcoin (BTC) hebben. Ze snapten het niet, vonden het te volatiel en bleven er daarom ver van weg. De afgelopen tijd lijkt dat sentiment onder grote beleggers echter bij te draaien. Opnieuw laat een enorme vermogensbeheerder zich namelijk relatief positief uit over de moeder der aller cryptocurrencies.
Dit keer gaat het om het in New York gevestigde AllianceBernstein. Het is bepaald geen kleintje, het bedrijf heeft namelijk maar liefst $630 miljard aan activa onder beheer. Coindesk wist een document te bemachtigen dat was opgesteld voor klanten van het bedrijf.
Ook AllianceBernstein bleef lang weg bij bitcoin. Nadat de BTC prijs in 2017 hard steeg, sloot het bedrijf de cryptocurrency nog volledig uit als mogelijke investering. Coindesk meldt nu dat de vermogensbeheerder in het document “toegeeft dat [bitcoin] een rol heeft in het investeringsportfolio.”
De grootse reden voor de draai is de afgenomen volatiliteit van de cryptocurrency. Die is de afgelopen tijd aardig gedaald naarmate de activa steeds “volwassener” lijkt te zijn geworden. Inigo Fraser Jenkins, co-hoofd portfoliostrategie merkt echter wel een mogelijk probleem op in de toekomst van bitcoin.
Hij schreef “crypto’s hebben inderdaad een plek in activa-allocatie… zolang ze legaal zijn!” Hij doelt hiermee op de mogelijkheid dat overheden mogelijk strengere regelgeving gaan invoeren naarmate bitcoin en cryptocurrencies meer waard worden, of ze zelfs gaan verbieden. Alsnog stelt de vermogensbeheerder voor om tussen de 1,5% en 10% van een investeringsportfolio toe te wijzen aan bitcoin. Concluderend schreef Jenkins:
“De resulterende allocatie aan bitcoin is laag, maar binnen dit eenvoudige optimalisatiekader is de allocatie naar enkele andere activaklassen nul, dus in die context lijkt bitcoin empirisch potentieel significant te zijn,”
Eergisteren was nog op Crypto Insiders te lezen dat het grote Guggenheim Partners mogelijk in bitcoin wil gaan investeren. Dit blijkt uit een recente aanvraag bij de Securities and Exchanges Commission (SEC).