GameStop heeft een opmerkelijke koerswijziging aangekondigd in hun investeringsstrategie. De retailketen voor videogames gaat Bitcoin (BTC) opnemen als onderdeel van hun treasuryreserves. Tegelijkertijd werkt de staat Wyoming aan plannen voor een eigen stablecoin. Deze ontwikkelingen tonen hoe cryptocurrencies steeds verder doordringen in verschillende sectoren van de economie. Madelon bepsreekt het allemaal in haar nieuwste video.
GameStop zet in op Bitcoin als reserveactiva
GameStop heeft bekendgemaakt dat het bedrijf BTC gaat toevoegen aan zijn investeringsstrategie. De winkelketen, die al geruime tijd worstelt met een achterhaald bedrijfsmodel voor fysieke games, hoopt hiermee een nieuwe koers in te slaan.
Het bedrijfsmodel van GameStop staat onder druk door de verschuiving naar digitale downloads, cloud gaming en online abonnementsmodellen. Fysieke winkels voor games worden steeds minder relevant doordat consumenten hun games direct online kopen via digitale platforms. Eerdere pogingen tot transformatie, waaronder e-commerce en NFT’s, hebben tot nu toe weinig succes gehad.
De strategie van GameStop lijkt geïnspireerd door MicroStrategy, dat eerder al Bitcoin op de balans plaatste. Waar MicroStrategy dit deed vanuit een positie van kracht met een winstgevend bedrijf, kiest GameStop voor deze stap vanuit een uitdagende positie. Het bedrijf hoopt op een stijgende waarde van Bitcoin, het aantrekken van particuliere beleggers, en een herpositionering als Bitcoin-bedrijf.
Voor GameStop kan deze zet twee kanten opgaan. Als de Bitcoin-koers verder stijgt, zou het bedrijf een tweede leven kunnen krijgen dankzij de waarde van deze digitale activa op de balans. Aan de andere kant kan een dalende BTC koers de volatiliteit voor het bedrijf verder vergroten, wat mogelijk negatieve gevolgen kan hebben voor de aandelenkoers. GameStop profiteert in ieder geval van een grote fanbase die enigszins anti-establishment georiënteerd is, wat mogelijk aansluit bij het imago van Bitcoin.
Cryptobetalingen onder vuur in Amsterdam
In een ander bericht rond cryptocurrency heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam samen met justitie en politie een brandbrief gestuurd naar het kabinet. Hierin pleit zij voor strengere maatregelen tegen cybercriminaliteit.
Een belangrijk onderdeel van het voorstel is de verplichting tot identiteitscontrole (KYC – Know Your Customer) voor hostingbedrijven met resellers. Het doel hiervan is de anonimiteit van klanten te verminderen. Cybercriminelen maken namelijk vaak gebruik van hostingbedrijven voor hun illegale activiteiten, waarbij het lastig is om deze klanten te achterhalen.
In dit kader wil Halsema een verbod op cryptobetalingen aan deze hostingbedrijven, omdat anonieme betaalmethoden het voor criminelen makkelijker maken om illegale activiteiten uit te voeren. Het gaat dus specifiek om cryptobetalingen aan hostingbedrijven en niet om een algemeen verbod op cryptotransacties. Volgens dit voorstel zouden hostingbedrijven alleen nog maar klanten mogen accepteren die een KYC-procedure hebben doorlopen en alleen betalingen via reguliere kanalen zoals iDEAL mogen ontvangen.
Deze nuance is belangrijk, aangezien het bericht in sommige media is geïnterpreteerd als een oproep tot een algemeen verbod op cryptobetalingen, wat niet het geval is.
Join de MoneyTalks community van Madelon Vos!
Sinds kort bestaat de MoneyTalks community van Madelon! In deze online community kan je vragen stellen en kennis delen! Ook maakt Madelon er technische analyses en op aanvraag worden er Q&A-sessies georganiseerd waarin live vragen kunnen worden gesteld. Maak je je eigen analyses, dan kunnen de experts in de community daar een blik voor je op werpen!
Madelon legt ook uit! Middels de cursussen van Madelon leer je onder andere hoe je veilig en vertrouwd aan de slag kan gaan met bitcoin en andere cryptocurrencies en hoe je winst kan boeken met het investeren in crypto. Kennismaken met Madelon? Bekijk dan ook haar gratis cursussen!
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op