Foto door Seqoya / Shutterstock.com
De president van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan, heeft naar verluidt een eerste versie van een crypto wetgeving afgerond. Deze crypto wetgeving zal binnenkort gedeeld worden met het Turkse parlement en betreft het mainstream implementeren van cryptocurrencies in het land.
Als de Turkse crypto wetgeving daadwerkelijk geïmplementeerd wordt, zal er een nieuw economisch model gebruikt worden. Dit model moet bijdragen aan het herstel van de Turkse lira, de munteenheid van Turkije. Dit maakte president Erdoğan bekend tijdens een persconferentie in Istanbul.
Erdoğan erkent de enorme inflatie in het land en de val van de lira. Daar komt de crypto wetgeving onder andere bij kijken. De president ziet het voor zich dat Turkije in de toekomst bij de 10 grootste economieën ter wereld hoort. Ook is hij van mening dat de waarde van de dollar omlaag moet.
Op 23 november verloor de Turkse lira nog 15% tegen de Amerikaanse dollar op een dag. Groot bitcoin (BTC) bezitters waren op dat moment spekkoper; zij beter beschermd waren tegen de extreme inflatie dan mensen met uitsluitend fiatgeld. Op dat moment stond de waarde van 1 BTC op een recordhoogte van 723,329 Turkse lira. Een record wat na 23 november nog verbroken werd, maar op moment van schrijven ligt de verhouding weer een stuk lager.
Bitcoin populair onder Turken
Door de aanhoudende inflatie is bitcoin behoorlijk populair geworden onder Turken. Recent was op Crypto Insiders nog te lezen dat het aantal dagelijkse transacties met cryptocurrencies tot boven de miljoen was gekomen. Dit is een direct gevolg van de val van de lira.
Inwoners van Turkije gaan namelijk op zoek naar manieren om hun spaargeld te beschermen, om zo de gevolgen van inflatie te vermijden, of op z’n minst te beperken. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn om die reden toegenomen in populariteit.
In september van dit jaar verklaarde president Erdoğan overigens nog de oorlog aan bitcoin. Met het nieuwe crypto wetsvoorstel lijkt het er echter op dat er toch is gekozen voor een meer gemoedelijke aanpak.
© Coverimage door Shutterstock