Larry Summers ziet Bitcoin als reactie op falend monetair beleid
Foto: Cyber Kristiyan/Shutterstock
Larry Summers, een prominente Amerikaanse econoom, kwam in 2019 met een interessante quote. Hij zei het volgende over de extreem lage rentes die we sinds de crisis van 2008 zagen op het financiële wereldtoneel: “Zullen centrale bankiers niet overwegen dat ultra-lage rentes de totale vraag misschien juist verminderen, terwijl ze financiële instabiliteit, bankfaillissementen, zombieficatie, en een afnemende economische dynamiek in de hand werken.”
Klopt deze uitspraak wel?
Op het eerste gezicht is deze uitspraak conra-intiuïtief, want lage rentes stimuleren toch juist investeringen en consumptie? Lenen wordt immers goedkoper. S
ummers suggereert hier dat lage rentes op de lange termijn juist de economie verzwakken. In tijden van lage rentes gaan mensen “op jacht” naar rendement, en verliest men de risico’s vaak uit het oog. Zeker op de momenten dat alles fantastisch gaat en iedereen op papier rijk is. Hij verwijst onder andere naar zombiebedrijven, die alleen kunnen overleven vanwege de extreem lage financieringskosten.
Zij bezetten vervolgens kapitaal en arbeidskrachten, die anders naar meer dynamische en innovatieve ondernemingen hadden kunnen gaan. Op die manier zorgt het dus voor inflatie, en maakt het business ook moeilijker voor goede bedrijven, wat de economische groei beperkt.
Daarnaast is er hierdoor geen sprake van creatieve destructie, een begrip van Joseph Schumpeter, die stelt dat een gezond kapitalistisch systeem faillissementen nodig heeft om zwakke schakels te elimineren, en ruimte te maken voor sterkere spelers.
Maar is er wel een alternatief?
De kritiek op Summers is ook sterk: want wat is het alternatief? Moesten centrale banken tijdens de financiële crisis van 2008 gewoon toekijken? En hadden we met COVID-19 alles moeten laten lopen?
Of zijn die lage rentes wellicht de enige manier om een depressie te vermijden? Het moge duidelijk zijn dat bitcoin zijn bestaansrecht grotendeels te danken heeft aan het losse monetair beleid van centrale banken. Als relatief hoge rentes de norm waren, dan zou geld niet zo snel zijn waarde verliezen, en was bitcoin wellicht helemaal niet zo relevant geweest.
Bitcoin wordt steeds relevanter, omdat veel mensen de pijn van inflatie voelen, die onder meer het gevolg is van die ultra-lage rentes. En daar lijkt voorlopig nog geen duidelijke oplossing voor. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Bitvavo viert gigantische mijlpaal bitcoin: Iedereen ontvangt gratis crypto
Klaar om in te stappen tijdens deze, nu al, historische bitcoin rally? Met de gratis crypto bonus van Bitvavo kun je nu direct €10 gratis crypto ontvangen. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt.
Registreer je vandaag nog bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en ontvang direct €10 in gratis crypto naar keuze.
🎙️ NIEUWE PODCAST: Bitcoin eindelijk op $100.000: Het kan nu wel eens hard gaan... Luister nu de podcast