Foto: Lukasz Stefanski/Shutterstock
El Salvador accepteert bitcoin (BTC) sinds vorig jaar als wettig betaalmiddel. Dit was een enorme stap voor de adoptie van bitcoin en volgens velen het begin van de verdere massa-adoptie van de cryptocurrency. Nu staat het volgende land in de rij om BTC te omarmen als wettig betaalmiddel: Tonga!
Bitcoin wet kan in september al aangenomen worden
Uit een aantal tweets van Lord Fusitu’a, een voormalig parlementslid van Tonga, blijkt dat hij in september of oktober een Bitcoin wet wil laten indienen bij het parlement. De wet is geïnspireerd door de Bitcoin wet in El Salvador. In de tweet deelt Lord Fusitu’a een 5-stappen plan met daarbij een schatting van hoe lang het ongeveer zal duren voordat de wet ook echt van kracht gaat.
“1. Sept/okt Wet gaat naar het parlement. Aangenomen.
2. Verzonden naar Palace Office voor ondertekening door Zijne Majesteit voor Koninklijke Instemming.
3.<Een maand – HM zoals geadviseerd door Privy Council stemt in met Wet.
4. 2-3 weken Gazetted door Govt activeringsdatum ingesteld.
4. Op de activeringsdatum wordt BTC wettig betaalmiddel.”
1. Sept/Oct Bill goes to Parliament. Passed.
2. Sent to Palace Office for submission to His Majesty for Royal Assent.
3.<A month – HM as advised by Privy Council assents to Bill.
4. 2-3 Weeks Gazetted by Govt activation date set.
4. On activation date #BTC becomes legal tender. https://t.co/TNjQjeEbjN— Lord Fusitu’a (@LordFusitua) January 12, 2022
Bij stap een stelt Lord Fusitu’a dat de wet zonder problemen zal worden aangenomen. In een latere reactie stelt hij dat dit zo zal gaan “omdat ik ervoor zal zorgen dat de wet wordt ingediend.” Of dit er ook daadwerkelijk voor zal zorgen dat de wet direct wordt aangenomen is niet helemaal duidelijk.
Tonga kan bitcoin goed gebruiken
Tonga is een klein eilandengroepje in de buurt van Nieuw-Zeeland en Australië. Het heeft zo’n 106 duizend inwoners en families op de eilanden halen een groot deel van hun inkomen uit overboekingen uit het buitenland. Zo wonen 126 duizend Tonganen in het buitenland. Zij sturen geld naar families die nog op de eilanden wonen waarmee hun inkomen voor zo’n 30% uit overboekingen bestaat.
En aangezien men met Bitcoin veilig en goedkoop waarde kan verzenden via het internet, zou de cryptocurrency dus goed uitkomen. Overboekingsdiensten rekenen vaak hoge tarieven waarmee veel waarde in principe verloren gaat. In gesprek met Bitcoin-podcaster Peter McCormack stelde Lord Fusitu’a dat de adoptie van bitcoin 30% meer besteedbaar inkomen kan genereren voor Tonganen:
“Met die extra 30% zullen sommige (mensen) het opsparen in plaats van het in de economie te stoppen en sats te stapelen.”