Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
De turbulentie op de financiële markten neemt toe. Techbedrijven als Nvidia zijn de laatste tijd aan een vrije val begonnen, de geopolitieke spanningen in de wereld nemen toe en het lukt ook bitcoin niet om zijn positieve momentum definitief te herpakken.
Wat is er allemaal aan de hand en wat kunnen we verwachten voor de bitcoin koers?
Macro-economische en geopolitieke turbulentie
In de Verenigde Staten zagen we in de eerste drie maanden van 2024 de inflatie oplopen, vanwege een sterk presterende Amerikaanse economie. Dat maakt het lastig (of eerder onmogelijk) voor de Federal Reserve om de Amerikaanse rente te verlagen.
Daarbij komen de conflicten van Israël/Iran, Rusland/Oekraïne en China/Taiwan nog even om de hoek kijken. Dat zorgt in theorie ook nog voor een stijgende olieprijs, wat de inflatie weer van opwaartse druk voorziet.
Het is in ieder geval duidelijk dat de bullmarkt momenteel even op pauze staat. Daarbij komt dat onderzoekers van de Amerikaanse centrale bank claimen dat er een “diepe recessie” nodig is om de inflatie terug te brengen tot de gewenste 2,0%.
Cleveland Fed researchers analyze the FOMC’s most recent economic projections. Their model projects the FOMC’s unemployment rate path brings core PCE inflation to 2.75% by 2025
“A deep recession would be necessary to achieve” the 2.1% inflation projection https://t.co/EsstjT0oQ9 pic.twitter.com/3HA5fbkVNj
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) February 21, 2023
Het is momenteel op alle vlakken de onzekerheid die heerst en dat maakt het voor ons als investeerders lastig om een korte-termijn strategie te bepalen.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Op de korte termijn zijn deze ontwikkelingen niet per definitie positief voor de bitcoin koers. Als de inflatie een probleem blijft en de renteverlagingen langer op zich laten wachten, dan zal dat in de nabije toekomst voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers zorgen.
Aan de andere kant zorgt het uitstellen van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank weer voor een verhoogde druk op de schuldenberg van de Amerikaanse overheid. Zodoende moeten daar misschien de geldprinters weer aan om die ellende verder vooruit te schuiven.
Zodoende lijkt het uitblijven van de renteverlagingen op de wat langere termijn juist weer bullish.
Hetzelfde geldt vreemd genoeg voor een recessie en andere vormen van wereldwijde escalatie. Grote problemen worden vaak opgelost met de geldprinter en dat lijkt in theorie altijd positief voor bitcoin.
Dat neemt niet weg dat een wereldwijde recessie of andere ellende op de korte termijn (en überhaupt) natuurlijk allesbehalve wenselijk is.