Foto: Shutterstock/Andrii Iemelianenko
Een onbereikbaar bitcoin (BTC) fortuin van €220 miljoen ligt opgeslagen in de digitale kluis van Stefan Thomas, een in Duitsland geboren programmeur die nu in San Francisco woont. Wat is er gebeurd met Stefan? Het enige dat hem scheidt van dit astronomische bedrag is een wachtwoord dat hij simpelweg niet kan herinneren.
Een godsvermogen aan bitcoin
Toen bitcoin nog in zijn kinderschoenen stond, werd Thomas betaald in de vorm van 7.002 bitcoins voor het maken van een animatievideo over de werking ervan. Wat destijds in 2011 een bescheiden beloning leek, bitcoin was immers nog minder dan €1 waard, is nu een reusachtig fortuin. De waarde van die bitcoins is sindsdien exponentieel gestegen, maar de toegang tot deze rijkdom is verloren gegaan toen Thomas het papier met zijn IronKey-wachtwoord kwijtraakte.
De IronKey is een bijzonder beveiligd apparaat en geeft gebruikers slechts 10 pogingen om in te loggen voordat het zichzelf permanent vergrendelt. Na acht mislukte pogingen voelt elke nieuwe inlogpoging als een hartverscheurende gok. Elke nieuwe strategie die eindigt in teleurstelling voegt meer wanhoop toe aan zijn situatie.
Dit verhaal is niet uniek. Schattingen geven aan dat ongeveer 20% van alle bestaande bitcoins – ter waarde van ongeveer $140 miljard – verloren zijn gegaan of vastzitten in wallets door vergeten wachtwoorden. Terwijl sommige bitcoin-eigenaren van de waardestijging profiteren, zijn er velen, net als Thomas, die toekijken hoe hun virtuele rijkdom buiten bereik blijft.
Toch nog een kans voor Stefan?
Ondanks de mogelijke financiële tegenslag blijft Thomas een voorstander van bitcoin. Echter, zijn ervaring met het verlies benadrukt de nadelen van het digitale banksysteem waar bitcoin zo trots op is. “Dit hele idee van je eigen bank zijn – laat het me zo zeggen: Maak je je eigen schoenen?” stelt hij. De boodschap is duidelijk: de vrijheid die bitcoin biedt komt met een prijs, en niet iedereen is bereid of in staat om die prijs te betalen.
In de tussentijd heeft Thomas zijn IronKey ergens veilig opgeborgen, hopend dat er in de toekomst manieren zijn om dergelijke complexe wachtwoorden te kraken. “Ik ben op een punt gekomen waarop ik tegen mezelf zeg: ‘Laat het in het verleden zijn, gewoon voor je eigen geestelijke gezondheid’,” zegt hij.
Het lijkt er dus op dat Stefan zelf de hoop al heeft opgegeven zijn bitcoin fortuin ooit nog terug te krijgen. Het laat nog maar eens zien dat het bewaren van je wachtwoord van je crypto wallet van extreem groot belang is.