Foto: Lubo Ivanko / Shutterstock.com
Als we de rapportage van CNBC mogen geloven, dan waarschuwen de strategen van Citibank momenteel voor een Amerikaanse recessie (ook wel de “harde landing”); omdat de plakkerige loon- en prijsinflatie vraagt om een strenger beleid van de Amerikaanse centrale bank. Met een strenger beleid bedoelen we natuurlijk dat de rentes langer op het verhoogde niveau blijven, wat volgens Citi uiteindelijk tot een substantiële vertraging van de economische activiteit moet zorgen.
Maar wat betekent die analyse van Citi voor de bitcoin koers?
Recessie of geen recessie
De meningen zijn nog altijd sterk verdeeld over het recessie-vraagstuk. Tot op heden weet de Amerikaanse economie zich zeer sterk te houden. Vorige week schoot bijvoorbeeld de werkloosheid redelijk onverwachts omhoog van 3,5 naar 3,8 procent; maar daarmee staat deze indicator nog altijd op het laagste niveau in ongeveer 50 jaar tijd.
Zoals je kunt zien in de bovenstaande grafiek is de werkloosheid altijd redelijk laag net voordat een recessie aanvangt. Recessies worden afgebeeld middels de grijze vlakken, terwijl de blauwe lijn de werkloosheid vertegenwoordigt.
De timing van recessie en grote omkeringen zijn vaak lastig te bepalen. In grote lijnen is het wel mogelijk om voorspellingen te doen, maar het exacte moment van de start van een recessie laat zich bijna niet raden.
Wel interessant is dat het aantal “zachte landing/geen recessie” headlines momenteel piekt; wat in het verleden meestal gepaard ging met de start van een recessie. Vaak gebeuren dingen in de financiële wereld op het moment dat je ze het minste verwacht.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
De bitcoin koers zit al enige tijd in een soort limbo of grijs gebied als gevolg van de macro-economische omstandigheden. Het lastige is dat alle scenario’s die op dit moment mogelijk lijken een beetje bearish zijn voor bitcoin. In het geval dat we geen recessie krijgen, dan blijft de rente waarschijnlijk langer op het verhoogde niveau om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent.
In dat scenario blijft de economie stabiel, waardoor de Amerikaanse consument zijn baan kan behouden en geld kan blijven spenderen; wat de druk op de inflatie hoog houdt. Dat is het scenario waar Citibank over spreekt.
Als we wel een recessie krijgen, dan schiet de werkloosheid omhoog en moeten mensen waarschijnlijk hun investeringen verkopen voor Amerikaanse dollars om een stukje financiële zekerheid in te bouwen.
Niet voor niets zien we tijdens een recessie vaak dat de koersen van risico-assets (bitcoin en aandelen) tikken krijgen. Mensen bouwen dan een stukje zekerheid in, door hun assets voor dollars om te wisselen; want daar kunnen ze immers de rekeningen mee betalen.