Foto: Bentokoong/Shutterstock
De meeste bitcoin (BTC) bezitters zullen nog niet zo heel lang meelopen in de Bitcoin wereld. Het netwerk is sinds 2009 operationeel, maar de adoptiecurve was in de begindagen uiteraard niet te vergelijken met de ontwikkelingen van vandaag de dag. De blockchain stelt ons in staat om alle transacties inzichtelijk te maken, waaronder die van de allereerste bitcoin holders.
Meer dan 3 miljoen dollar aan BTC is nu na 13 jaar aan inactiviteit weer tot leven gewekt op de blockhain.
Bitcoin wallets ontwaken
Des te langer iemand bitcoin in bezit heeft, hoe kleiner de kans wordt dat ze in beweging komen. Om die reden is het dan ook interessant te noemen wanneer stokoude wallets uit de begindagen van het Bitcoin netwerk weer in beweging komen.
In het Bitcoin nieuws heb je hoogstwaarschijnlijk al vaker verhalen voorbij zien komen van bitcoin whales die na een enorm lange tijd weer ontwaken. Recentelijk kon je bijvoorbeeld nog lezen dat een bitcoin miner na 13 jaar zijn mining reward ter waarde van 50 BTC had verplaatst.
Ditmaal is het weer raak: twee wallets met elk 50 BTC zijn verplaatst naar verschillende wallets.
Voordat de eerste BTC halving plaatsvond, verdienden miners nog een totale stapel van maar liefst 50 BTC met hun werkzaamheden. Inmiddels staan de verdiensten gelijk aan 6,25 BTC en volgend jaar zal dit halveren tot 3,125 BTC.
Wat is de reden?
Het is onmogelijk om de exacte reden achter deze transacties te achterhalen. De transparante aard van de blockchain is namelijk vanzelfsprekend niet in staat om inzicht te bieden in de gedachte van de bijbehorende investeerder. Wanneer de fondsen echter richting een cryptobeurs worden gestuurd, is het aannemelijk dat het op de markt wordt gedumpt. Dit zou een verandering in overtuiging kunnen signaleren.
Echter is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat al deze stokoude wallets enorm in waarde zijn gestegen, dus het hoeft niet direct te betekenen dat de investeerders geen geloof meer hebben in Bitcoin. Vroege bitcoin bezitters kunnen namelijk ook simpelweg hun winsten nemen terwijl ze nog steeds geloven in een rooskleurige toekomst.
Bovendien zou het kunnen dat de vroege miners de toegang tot hun wallet kwijt waren geraakt en deze na lange tijd weer wisten te bemachtigen. Ook zou er sprake kunnen zijn van een reorganisatie wat dat betreft.