De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt op 1 oktober dat het steeds meer signalen van consumenten ontvangt die gedupeerd zijn door buitenlandse beleggingsplatformen.
Steeds vaker worden mensen de dupe van malafide beleggingsbedrijven uit het buitenland. Jan Boerboom van Autoriteit Financiële Markten (AFM) in @NOSRadio1: ‘Via gegevens die consumenten achterlaten op internet, zoeken de bedrijven per telefoon contact’: https://t.co/fbMDdQCgyP
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) October 1, 2020
De AFM heeft honderden meldingen binnengekregen in de eerste helft 2020 en de schade loopt op tot wel honderdduizenden euro’s bij sommige gedupeerden.
Een groot deel van deze malafide bedrijven opereren vanuit Cyprus, meldt de AFM. Deze bedrijven zouden een vergunning in eigen land hebben ontvangen zodat ze in de EU mogen opereren, maar niet onder het toezicht van de AFM vallen.
Alhoewel Bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies niet bij naam worden benoemd in de berichtgeving, was tijdens een uitzending van de NOS wel groots een Ethereum (ETH) koers in beeld te zien.
Volgens Jan Boerboom, hoofd van Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM, zijn dit overigens wellicht dezelfde bedrijven die achter de beruchte neppe bitcoin advertenties zitten. Deze nepadvertenties gebruiken de gelijkenis van bekende Nederlanders die zogenaamd exorbitante rendementen beloven om mensen te overtuigen te investeren in neppe beleggingsproducten.
Daar hebben mensen gegevens achtergelaten, en zo wordt contact met ze opgenomen.
Aldus Boerboom over de nepadvertenties. John de Mol had eind vorig jaar nog Facebook hieromtrent aangeklaagd omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen deze advertenties. Hij kreeg zijn gelijk van de rechter, echter bestaan dit soort nepadvertenties nog steeds.
Deze bedrijven werken met heel verfijnde verleidingstactieken. Mensen worden benaderd, heel vaak gebeld, ze bouwen een vriendschappelijke band op, en daarna vragen ze om een eerste storting. Na een week heeft iemand ineens 50 procent winst. En dan komt de unieke kans: nu nog een keer een paar duizend euro storten. Zo stoppen mensen steeds meer geld in de belegging.
Aldus Boerboom over de werkwijze van dit soort bedrijven. Vervolgens zijn deze mensen hun geld kwijt:
Ze worden niet meer teruggebeld en de website gaat uit de lucht. En dan komen ze bij ons. Als je wordt gebeld met een beleggingsadvies, of een zogenoemde unieke investering: hang de telefoon op. Ga er niet op in. Dat is het allerbeste advies.