Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Star Wars-fan klaagt Rabobank aan wegens gedwongen bitcoin-verkoop

De man loopt nu mogelijk €5,3 aan bitcoin-miljoenen mis.

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Star Wars-fan klaagt Rabobank aan wegens gedwongen bitcoin-verkoop

Foto: PixelBiss/Shutterstock

Paul Veger, oprichter van softwarebedrijf Decos en een fervent Star Wars-fan, is verwikkeld in een langdurige juridische strijd met Rabobank. Het conflict begon in 2019 toen Rabobank, als huisbankier van Decos, eiste dat het bedrijf zijn 95 bitcoin (BTC) verkocht.

Mocht hij dat niet doen, zou de bank de zakelijke relatie per direct beëindigen. De bank wees op de risico’s die verbonden zijn aan crypto en gaf Veger slechts drie maanden om gehoor te geven aan deze eis. Hier wilde Veger alles behalve in mee gaan, zo is gebleken in de daar op volgende acties in de rechtbank.

Crypto-optimisme piekt: ‘Hebzucht’ drijft bitcoin-koers omhoog
Crypto-optimisme piekt: 'Hebzucht' drijft bitcoin-koers omhoog

Vijf jaar durende juridisch geschil om 95 BTC

Erg gek was het niet dat het Noordwijkse Decos zich verdiepte in cryptocurrency. Zijn software-achtergrond creëerde interesse in de blockchain-technologie en zelfs bitcoin-mining. Het bedrijf van Veger levert namelijk software aan maatschappelijke sectoren waaronder de overheid, onderwijs en zorg.

Hoewel de bitcoin-prijs destijds rond de €9.500 per munt waard was, leek het voor Decos een groot verlies om hun cryptobezittingen te verkopen. Bitcoin was toen namelijk aan het herstellen van een koersdaling. Met een waarde van circa €900.000 maakte het een groot deel uit van het portfolio van Decos. Zonde om van de hand te doen, concludeerde Veger.

In plaats van zich neer te leggen bij de eisen van de bank, besloot Decos de juridische strijd aan te gaan. Hoewel Veger en zijn team in eerste instantie verloren bij de rechtbank, wonnen ze in hoger beroep. Rabobank zette vervolgende volgende stap in het juridische proces: het ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Advertentie

Misgelopen bitcoin-waarde van €5 miljoen

Na inmiddels vijf jaar sinds de start van de zaak is deze nog altijd in ontwikkeling. Het lijkt er nu op dat de Hoge Raad het advies heeft gekregen om het cassatieverzoek van Rabobank af te wijzen. Dat werd vorige week bekendgemaakt.

Dit is uiteraard goed nieuws voor Veger, aangezien in de meeste gevallen de Hoge Raad een dergelijk advies opvolgt. Mocht de Hoge Raad inderdaad besluiten het cassatieverzoek af te wijzen, dan zou dat de deur openen voor een forse schadeclaim van Veger en Decos.

De cryptomunt is inmiddels, jaren na het begin van de juridische strijd, onwijs gestegen. Het gaat om meer dan 500 procent dat bitcoin in al die jaren is gegroeid. Die stijging, die de BTC-waarde van Decos naar ongeveer €5,3 miljoen zou hebben gestuwd, is de Star Wars-fanaat nu juist misgelopen. Daarbij wordt wel aangenomen dat Veger zijn munten in de tussentijd niet verkocht zou hebben.

Momenteel wachten zowel Decos als Rabobank de definitieve uitspraak van de Hoge Raad af. Paul Veger en zijn team hopen dat ze uiteindelijk volledig in hun gelijk worden gesteld en dat de schade die ze hebben geleden door de verkoop van hun bitcoin wordt gecompenseerd.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie