Foto: MIKE MANIATIS/Shutterstock
De rentes blijven stijgen en dat zien we terug in de koersen van vrijwel alle financiële assets, die daardoor zwaar onder druk staan. Na de stijging van maandag is de bitcoin koers ook weer wat teruggevallen. Momenteel tikt deze binnen op 27.444 dollar.
Hoog tijd om een rondje langs de velden te maken in de financiële wereld.
Aandelen
De Aziatische aandelenmarkten openden vannacht als een soort rode zee door de druk van de hoge rentes. We kregen gisteren positieve data over de Amerikaanse arbeidsmarkt waarvoor bekend werd dat er veel meer openstaande vacatures zijn. Als gevolg daarvan vielen de Nasdaq 100 en de S&P 500 allebei hard naar beneden. Positieve data over de Amerikaanse economie betekent immers dat de rentes langer op dit verhoogde niveau kunnen blijven en dat is niet goed voor de aandelenmarkt.
Goud
Het blinkende edelmetaal heeft het al wat langer moeilijk om zijn bullish momentum te herpakken (eigenlijk net als bitcoin) en kan zomaar eens richting de 1.800 dollar zakken. Net als bitcoin heeft goud echt lagere rentes nodig.
De valutamarkt
Op de valutamarkt blijft de Amerikaanse dollar de onbetwiste koning van dit moment. De US Dollar Index (DXY) staat momenteel op 107,10 en de Japanse yen, Britse pond en de euro blijven terrein verliezen. Voor de euro krijg je op dit moment ‘nog maar’ 1,0465 dollar. Dat is weleens anders geweest.
Wat zeggen centrale bankiers?
Volgens Simkus van de Europese Centrale Bank (ECB) is de inflatie onderweg naar beneden, maar moeten de rentes op dit niveau blijven om de prijzen te temmen.
Lane (ook van de ECB) constateert dat het waarschijnlijk langer zal duren om het inflatietarget van 2 procent te bereiken, dan het duurde om de inflatie naar 4 procent te brengen. “We zijn er nog niet en er is nog meer werk aan de winkel.” Ook waarschuwde hij dat de opwaartse druk op de inflatie als gevolg van de lonen nog steeds aanwezig is. “De sleutel is om de rente zo lang mogelijk op dit niveau te houden.”
Valimaki (ook van de ECB) wil nieuwe renteverhogingen van de ECB niet van tevoren uitsluiten.