Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Reflexivity Research: ‘Tweede kwartaal was heel interessant voor bitcoin’

Alleen Bitcoin en Ethereum zijn echt decentraal, zegt Chainlink topman

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Reflexivity Research, een onderzoeksfirma met een focus op digitale assets, stelt dat het tweede kwartaal van 2023 “zeer interessant” was voor bitcoin. Het bedrijf als ondersteuning voor deze stelling verschillende ontwikkelingen, verdeeld over het wetgevende landschap, de structuur van de markt en het netwerk zelf.

Uiteraard begint het met een korte bespreking van de koers, die sinds de start van 2023 met ongeveer 80 procent is gestegen.

Cryptofraude met Bitcoin-automaten stijgt 1.000%, toezichthouder slaat alarm
Cryptofraude met Bitcoin-automaten stijgt 1.000%, toezichthouder slaat alarm

Bitcoin versus goud

Met die stijging van 80 tot 85 procent doet bitcoin het vooralsnog een stuk beter dan goud, dat in 2023 een stijging van slechts 5 procent mocht opschrijven. We moeten daarbij echter niet vergeten dat de market cap van goud een factor ~20 groter is dan die van bitcoin. Een stijging van 5 procent voor goud zou voor bitcoin een stijging van bijna 100 procent betekenen.

Ook de S&P 500 (16 procent) en de Nasdaq (40 procent) moesten het afleggen tegen bitcoin. “Nadat bitcoin 75 procent verloor vanaf zijn all-time high van november 2021, staat de digitale asset nu nog maar 55 procent van deze koers vandaan”, aldus Reflexivity Research.

Afbeelding

“Hoewel de geschiedenis zich vaak niet herhaalt, heeft het de neiging om van tijd tot tijd te rijmen vanuit het perspectief van de prijs. Deze cyclus voor bitcoin lijkt gemodelleerd op basis van voorgaande cycli, zoals die van 2011-2013, 2014-2017 en die van 2018-2021”, zo schrijft de firma.

Afbeelding

“Bitcoin heeft dit jaar de wind mee dankzij twee ontwikkelingen: de bankencrisis die ontstond rondom Silicon Valley Bank en de Spot Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock. Dit vertaalde zich in een stijging van de dominantie van bitcoin op het gebied van market cap ten opzichte van de rest van de markt. Voor het eerst sinds 2021 brak die dominantie door de 50 procent heen”, zo gaat het verder.

Advertisement

Van Ethereum naar Bitcoin

Daarnaast ziet Reflexivity Research de aandacht momenteel van Ethereum naar Bitcoin verplaatsen op de futuresmarkt. Dat constateert de onderzoeksfirma op basis van het volume in de zogenaamde doorlopende futures, die duidelijk overgaat van Ethereum op Bitcoin.

Afbeelding

“Welke investeerders dragen het meeste bij aan de koersprestaties van Bitcoin? Als we kijken naar de cumulatieve rendementen op basis van de regionale handelsuren (US, EU en Azië), dan zien we duidelijk dat de meerderheid van de sterke prestaties van bitcoin plaatsvonden tijdens de Amerikaanse handelsuren, met name na de ETF-aanvraag van BlackRock”, aldus Reflexivity Research.

Afbeelding

Ondanks de positieve koersactie voor bitcoin dit jaar, blijft de liquiditeit nog een beetje achter voor de digitale munt. Dat heeft volgens Reflexivity Research vooral te maken met de onzekerheid op het vlak van wet- en regelgeving in de Verenigde Staten, wat voor veel druk op verschillende marktpartijen zorgt. Al heeft dat mogelijk ook weer de deur geopend voor BlackRock om met overtuiging in de markt te stappen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie