Foto: Wit Olszewski/Shutterstock
Reflexivity Research, een onderzoeksfirma met een focus op digitale assets, stelt dat het tweede kwartaal van 2023 “zeer interessant” was voor bitcoin. Het bedrijf als ondersteuning voor deze stelling verschillende ontwikkelingen, verdeeld over het wetgevende landschap, de structuur van de markt en het netwerk zelf.
Uiteraard begint het met een korte bespreking van de koers, die sinds de start van 2023 met ongeveer 80 procent is gestegen.
The second quarter was very interesting for Bitcoin with numerous developments across the regulatory landscape, market structure, and core network.
Let’s take a look at the key charts/takeaways from our recent Bitcoin quarterly report: pic.twitter.com/ENwjO1a3no
— Reflexivity Research (@reflexivityres) July 5, 2023
Bitcoin versus goud
Met die stijging van 80 tot 85 procent doet bitcoin het vooralsnog een stuk beter dan goud, dat in 2023 een stijging van slechts 5 procent mocht opschrijven. We moeten daarbij echter niet vergeten dat de market cap van goud een factor ~20 groter is dan die van bitcoin. Een stijging van 5 procent voor goud zou voor bitcoin een stijging van bijna 100 procent betekenen.
Ook de S&P 500 (16 procent) en de Nasdaq (40 procent) moesten het afleggen tegen bitcoin. “Nadat bitcoin 75 procent verloor vanaf zijn all-time high van november 2021, staat de digitale asset nu nog maar 55 procent van deze koers vandaan”, aldus Reflexivity Research.
“Hoewel de geschiedenis zich vaak niet herhaalt, heeft het de neiging om van tijd tot tijd te rijmen vanuit het perspectief van de prijs. Deze cyclus voor bitcoin lijkt gemodelleerd op basis van voorgaande cycli, zoals die van 2011-2013, 2014-2017 en die van 2018-2021”, zo schrijft de firma.
“Bitcoin heeft dit jaar de wind mee dankzij twee ontwikkelingen: de bankencrisis die ontstond rondom Silicon Valley Bank en de Spot Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock. Dit vertaalde zich in een stijging van de dominantie van bitcoin op het gebied van market cap ten opzichte van de rest van de markt. Voor het eerst sinds 2021 brak die dominantie door de 50 procent heen”, zo gaat het verder.
Van Ethereum naar Bitcoin
Daarnaast ziet Reflexivity Research de aandacht momenteel van Ethereum naar Bitcoin verplaatsen op de futuresmarkt. Dat constateert de onderzoeksfirma op basis van het volume in de zogenaamde doorlopende futures, die duidelijk overgaat van Ethereum op Bitcoin.
“Welke investeerders dragen het meeste bij aan de koersprestaties van Bitcoin? Als we kijken naar de cumulatieve rendementen op basis van de regionale handelsuren (US, EU en Azië), dan zien we duidelijk dat de meerderheid van de sterke prestaties van bitcoin plaatsvonden tijdens de Amerikaanse handelsuren, met name na de ETF-aanvraag van BlackRock”, aldus Reflexivity Research.
Ondanks de positieve koersactie voor bitcoin dit jaar, blijft de liquiditeit nog een beetje achter voor de digitale munt. Dat heeft volgens Reflexivity Research vooral te maken met de onzekerheid op het vlak van wet- en regelgeving in de Verenigde Staten, wat voor veel druk op verschillende marktpartijen zorgt. Al heeft dat mogelijk ook weer de deur geopend voor BlackRock om met overtuiging in de markt te stappen.