Foto: Mc_Cloud/Shutterstock
De Russische president Vladimir Poetin is kritisch op de machtscentralisatie binnen het traditionele wereldwijde betaalsysteem. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is een groot deel van Rusland uitgesloten van het internationale betaalsysteem en zijn miljarden aan reserves van het land bevroren. Voor de toekomst voorziet Poetin een monetair systeem op basis van blockchain opbloeien, de technologie achter crypto.
Het voordeel van blockchain technologie
Tijdens een evenement van Sberbank, de grootste Russische bank, sprak Poetin over de mogelijkheden van blockchain technologie.
“De technologie van digitale valuta en blockchains kan de basis vormen van een nieuw systeem voor internationale betalingen. Een systeem dat eenvoudig en volledig veilig is voor gebruikers. Het belangrijkste voordeel is dat het niet leunt op banken of interventies van derden.”
Hiermee lijkt hij het bijna direct over bitcoin te hebben. Bitcoin is een decentraal betaalsysteem waarbinnen geen enkele entiteit de absolute macht heeft. Als Rusland ervoor kiest om zijn reserves in bitcoin te bewaren, dan is er geen mogelijkheid om die fondsen te bevriezen. Het lijkt erop dat met name de sancties ervoor zorgen dat Poetin nadenkt over alternatieven.
In zijn toespraak deelt Putin dat hij de sancties ziet als “illegitieme beperkingen” voor zijn land. “Het bestaande systeem van internationale betalingen is duur en wordt gecontroleerd door een kleine groep landen”, aldus de Russische president.
Nationale crypto beurs in aantocht
Enkele dagen hiervoor kwam ook al in het crypto nieuws naar buiten dat Rusland nadenkt over het opzetten van een nationale crypto exchange. Op 17 november werd in de Staatsdoema, het lagerhuis van Rusland, een wetsvoorstel ingediend om bitcoin mining en de verkoop van die opbrengsten te legaliseren in het land.
Er zijn dus een paar interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van bitcoin en crypto in Rusland. Al blijft de berichtgeving van een vaag niveau en is het niet duidelijk in hoeverre we alles serieus moeten nemen. Dat neemt niet weg dat het interessant is om deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Waar rook is, is vaak ook vuur.