
Stefan Thomas, CEO van Coil en voormalig CTO van Ripple, heeft maar liefst 7.002 bitcoins (BTC) ter waarde van $245 miljoen of 200 miljoen euro op een wallet staan. Er is echter alleen een probleem: hij kan zijn wachtwoord niet meer herinneren.
Thomas meldt in een interview met The New York Times (NYT), gepubliceerd op 12 januari, dat hij nog maarr twee kansen over heeft om toegang te krijgen tot het enorme vermogen:
Stefan Thomas has two guesses left to figure out a password that is worth about $220 million. He is one of the many people who are locked out of their Bitcoin fortunes, with an estimated $140 billion in lost or otherwise stranded digital wallets.https://t.co/thdHaixBq8
— The New York Times (@nytimes) January 12, 2021
Thomas lijkt het inmiddels op te geven. Hij heeft 8 verschillende wachtwoorden geprobeerd, maar als hij 10 verkeerde opgeeft worden de bitcoin voor altijd vergrendeld.
“Ik lag regelmatig in bed erover na te denken. Dan ging ik naar de computer met een nieuwe strategie, maar het werkte elke keer niet en werd ik weer wanhopig… Ik bereikte een punt waarop ik tegen mezelf zei: ‘Laat het in het verleden liggen, alleen al voor je eigen geestelijke gezondheid.’”
Een van de mogelijkheden en aantrekkingspunten van bitcoin is dat mensen hun eigen bank kunnen zijn. Echter pakt dat niet voor iedereen even goed uit:
“Dit hele idee om je eigen bank te zijn – laat ik het zo stellen: Maak je zelf je schoenen? De reden dat we banken hebben, is dat we niet bezig willen zijn met al die dingen die banken doen.”
Thomas ontving de bitcoin in 2011 voor het maken van een educatief filmpje over bitcoin. Op Twitter meldt hij dat het een pijnlijke herinnering is:
A painful memory. I hope others can learn from my mistakes. Test your backups regularly to make sure they are still working. An ounce of foresight could have prevented a decade of regret.
That said, I’ll do what I always do which is focus on building things, e.g. @Interledger. https://t.co/pCgObeAf4Z
— Stefan Thomas (@justmoon) January 12, 2021
“Een pijnlijke herinnering. Ik hoop dat anderen van mijn fouten kunnen leren. Test uw back-ups regelmatig om er zeker van te zijn dat ze nog steeds werken. Een beetje vooruitziendheid had een decennium van spijt kunnen voorkomen.”
Op Twitter stelt NYT verslaggever Astead Herndon voor om een film van het verhaal te maken, wat Thomas wel amusant vindt:
lol, I love it! 😄 https://t.co/dmnAzQHX2T
— Stefan Thomas (@justmoon) January 12, 2021
Toch is dit geen uniek verhaal in de cryptocurrency wereld; er is al meer bitcoin op deze manier verloren gegaan. Volgens onderzoeksbureau Chainalysis is al 20% van de bitcoin in omloop, ter waarde van $140 miljard, kwijtgeraakt.