Ivo Melchers Ivo Melchers
14/02/2024 11:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2024 09:53

Pas op voor Bitcoin ‘romance scams’ deze valentijnsdag

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Pas op voor Bitcoin ‘romance scams’ deze valentijnsdag

Foto: Boumen Japet/Shutterstock

Op de dag van de liefde waarschuwen we voor een minder romantische realiteit: de opkomst van ‘Bitcoin (BTC) romance scams’ die vele harten al heeft gebroken. Hoewel het digitale tijdperk het vinden van liefde toegankelijker maakt, moeten individuen alert blijven voor de mogelijke negatieve gevolgen van online interacties. Oplichters, ook binnen de crypto-wereld, maken namelijk op talloze manieren misbruik van digitaal flirten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Valse romantische relaties, bitcoin als doel

Romantiek is de afgelopen jaren sterk gedigitaliseerd. Met de opkomst van social media en online dating-apps is het gemakkelijker dan ooit om liefde te vinden in de digitale ruimte.

Mensen kunnen op een laagdrempelige manier in contact komen met anderen, ongeacht hun fysieke locatie, en elkaar leren kennen zonder fysiek samen te zijn. Terwijl dit talloze nieuwe mogelijkheden biedt, is er ook een hele nieuwe wereld opengegaan voor oplichters om hun buit te slaan.

De uitdrukking ‘Liefde maakt blind’ wordt vaak een strategisch wapen voor oplichters. Ze creëren een fictieve identiteit en steken veel tijd in het opbouwen van een romantische relatie met hun doelwit.

Oplichters streven ernaar een schijnbaar perfecte match te creëren door opvallend veel overeenkomsten te presenteren op het gebied van interesses, ervaringen en levensfasen.

De oplichter haalt alles uit de kast om vertrouwen te winnen en een emotionele band te creëren met het slachtoffer. Na het opbouwen van een zogenaamde relatie komt er een moment waarop het slachtoffer wordt gevraagd crypto, zoals bitcoin of ethereum (ETH), over te maken.

Er kan op verschillende manieren verzocht worden om digitale activa over te maken.

Zo kan de oplichter beweren zich in een noodsituatie of persoonlijke crisis te bevinden, zoals een ongeval of een juridisch probleem.

Ook kan de oplichter beweren dat bepaalde kosten gedekt moeten worden om een fysieke ontmoeting plaats te laten vinden. Denk hierbij aan reis- of visumkosten.

Oplichters kunnen kunnen zich tevens voordoen als succesvolle ondernemers of investeerders en lucratieve investeringsmogelijkheden bieden.

Ongeacht de gebruikte strategie, zodra het slachtoffer geld heeft overgemaakt, verdwijnt de oplichter volledig van de radar.

Alleen al in 2022 gaven ongeveer 70.000 pechvogels toe slachtoffer te zijn geworden van romance scams, ook wel ‘pig butchering’ genoemd, waarbij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een verlies van 1,3 miljard dollar documenteerde, wat een flinke stijging was ten opzichte van een jaar eerder.

Hoe kun je je wapenen tegen deze crypto oplichting?

Er zijn verschillende waarschuwingssignalen waar je op kunt letten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude.

Zo willen de oplichters het contact uitsluitend via online kanalen, en wordt bewust elke vorm van persoonlijke ontmoeting of video-interactie vermeden. Talloze excuses worden op tafel gegooid waarom dat niet mogelijk is.

Ook prefereren oplichters gesprekken via sociale mediaplatformen, zoals WhatsApp. Wanneer je in contact komt via datingapps of -sites proberen ze je dan ook snel hier vanaf te krijgen.

De ultieme red flag is vanzelfsprekend wanneer er om geld wordt gevraagd. Wees te allen tijde waakzaam en kritisch, zelfs als er gevoelens in het spel zijn.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie