Het is nu mogelijk om toegang te krijgen tot de gehele Bitcoin (BTC) blockchain overal ter wereld. En dat zonder internet.
As Phase 2 completes worldwide coverage, #BlockstreamSatellite takes #Bitcoin to new heights. Free and private access to Bitcoin #blockchain data is now available to everyone on 🌎. Where will Bitcoin go next? Video made by @Pixelmatic! ⛓️🛰️⚡️🌊🌐🚀🌕 pic.twitter.com/VyEjLRR48X
— Blockstream (@Blockstream) December 18, 2018
Blockchain-technologie ontwikkelaar Blockstream heeft aangekondigd dat zij een vijfde satelliet heeft gelanceerd waardoor het nu ook mogelijk is om toegang te krijgen tot het satelliet-netwerk vanuit Azië en het Stille Oceaangebied.
Blockstream lanceerde de eerste satelliet in augustus 2017. Tot nu toe was de satelliet-dienst alleen bereikbaar vanuit Europa, Afrika en Amerika. Daar zijn nu Azië en het Stille Oceaangebied aan toegevoegd. Alleen Groenland en Antarctica zijn nog buiten bereik.
Het doel is om de crypto-wereld onafhankelijk te maken van het internet en op die manier de beveiliging van de blockchain te verbeteren. Tevens is het doel om toegang tot de Bitcoin blockchain te bieden aan mensen die geen of gelimiteerd toegang tot het internet hebben. Adam Back, CEO van Blockstream, zei tegen Forbes het volgende erover:
We zien de toegenomen robuustheid van het Bitcoin-netwerk en de lagere kosten van deelname, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de service voor back-up en voor opkomende markten als primaire toegang tot het Bitcoin-netwerk tegen lagere kosten.
Daarnaast heeft Blockstream aangekondigd een nieuwe application programming interface (API) te willen lanceren in januari die draait op het Lightning Network. Dat moet de mogelijkheid bieden aan gebruikers om versleutelde berichten naar elkaar te sturen middels de satelliet met de hoge transactie snelheden van het Lightning Network. Gebruikers zullen betalen met micropayments in Bitcoin. Chris Cook, hoofd van het Blockstream Sattelite project, zegt:
Hoewel satellietcommunicatie van oudsher kostbaar is, zal Blockstream Satellite uiteindelijk ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om satellietcommunicatie in hun toepassingen te gebruiken. De nieuwe API zal het mogelijk maken om ‘Hello World’ naar de wereld te sturen, maar we denken dat ontwikkelaars iets avontuurlijkers zullen bedenken. Meldingen over natuurrampen, veilige persoonlijke berichtgeving en het sturen van Bitcoin marktgegevens naar afgelegen locaties zijn slechts enkele van de spannende voorbeelden van de kracht van deze service.
CEO Adam Back geeft aan dat hij niet verwacht dat de lancering van de satellietdienst gelijk een impact zal hebben op de huidige prijs van Bitcoin, maar dat dat ook niet het doel is. CSO Samson Mow zei het volgende:
Alles wat we doen is om Bitcoin te verbeteren en robuuster maken. Dat is echt de sleutel voor groei op lange termijn. Het heeft misschien geen invloed op de prijs dit jaar of volgend jaar, maar het zal zeker van invloed zijn op de prijs over tien jaar, omdat al deze diensten en producten onderliggend zijn en verbonden zijn met Bitcoin, waardoor het veel sterker en gebruiksvriendelijker wordt.