Foto: OleksandrShnuryk / Shutterstock.com
The Bank of New York Mellon (BNY Mellon) heeft een samenwerkingsverband gesloten met Chainalysis. Dat kondigen de twee organisaties op 23 februari aan middels een persbericht
We’re thrilled to be the first Global Systemically Important Bank with plans to utilize @chainalysis’s risk management software as a component of our strategy to develop cryptocurrency services for our clients. https://t.co/BZC88wc7ic pic.twitter.com/BhdJ9WJZ9p
— BNY Mellon (@BNYMellon) February 23, 2022
BNY Mellon is de oudste bank van de Verenigde Staten en de grootste custodian, oftewel bewaringsdienst, ter wereld. De bank beheert maar liefst $2,4 biljoen aan activa en heeft zelfs meer dan $46 biljoen aan activa in bewaring.
Chainalysis is een groot blockchain analyseplatform en gaat BNY Mellon helpen bij het monitoren en analyseren van cryptocurrency transacties. De enorme bank zal hierbij gebruik maken van een aantal software compliance tools van Chainalysis: Know Your Transaction (KYT), Reactor, en Kryptos.
KYT monitort crypto-transacties in real-time om verdachte activiteiten op te vangen. Reactor is een hulpmiddel voor diepgaander onderzoek naar verdachte activiteiten. Kryptos biedt inzicht in verschillende data als transactievolumes, tegenpartijen en benchmarking.
“Chainalysis heeft altijd geloofd dat financiële instellingen cruciaal zijn voor de algehele groei en het succes van de cryptocurrency-industrie. BNY Mellon is het beste van twee werelden: het heeft de reputatie als een van de meest betrouwbare banken ter wereld te zijn en bevordert tegelijkertijd een innovatieve en vooruitstrevende cultuur. We zijn trots om met hen samen te werken bij de lancering van hun bedrijf voor digitale activa.”
Aldus Jonathan Levin, medeoprichter van Chainalysis. BNY Mellon kondigde vorig jaar een nieuw platform aan gericht op crypto-diensten. Deze samenwerking sluit hierop aan.
Eerder Chainalysis onderzoek omtrent Rusland
Met de huidige situatie in Oekraïne, is het wellicht op zijn plaats om een recent onderzoek van Chainalysis aan te kaarten. Daaruit bleek dat Rusland verantwoordelijk is voor een “onevenredig” aandeel in criminaliteit met crypto. Bijna driekwart van alle omzet afkomstig uit zogenaamde ransomware attacks, oftewel aanvallen met gijzelsoftware, ging naar adressen die “hoogstwaarschijnlijk” zijn verbonden zijn met Rusland.
Desondanks meldde Chainalysis in een eerder onderzoek dat nog maar 0,15% van alle transacties in crypto verbonden was aan criminaliteit, een verlaging van 75% ten opzichte van 2020. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem,” aldus Chainalysis. Toch ontvangt het bedrijf steeds vaker kritiek dat het de privacy in de sector verpest.