Foto: Szabolcs Magyar/Shutterstock
De anonieme Bitcoin (BTC) oprichter, Satoshi Nakamoto, vertelt hoe hij in 2009 dacht over Bitcoin en zijn effecten. De recent naar buiten gekomen mails geven een interessante en unieke inkijk in hoe de legendarische Satoshi Nakamoto de toekomst van Bitcoin voorzag.
Bitcoin vergeleken met Visa
De identiteit van de oprichter van Bitcoin is nooit onthuld. Als er dan toch ineens mails van hem opduiken, is het zeer interessant om te zien hoe de oprichter toen dacht over zijn revolutionaire technologie.
In de 120 pagina tellende mails schrijft de oprichter van Bitcoin aan een van de eerste Bitcoin ontwikkelaars, Martti Malmi. De mails zijn aan het licht gekomen nadat ze als bewijs zijn ingediend in een rechtszaak tussen Crypto Open Patent Alliance en Craig Wright, die claimt Satoshi Nakamoto te zijn.
Nakamoto vergelijkt Bitcoin met het immense Visa. Dit credit card netwerk had in mei 2009 15 miljoen transacties per dag. Nakamoto dacht dat bitcoin dit ook zou kunnen, maar dan voor een lagere prijs.
Hij zegt hierover dat “Bitcoin met de bestaande hardware voor een fractie van de prijs veel groter kan opschalen dan [Visa]. Er is geen limiet.”
Deze, wellicht absurde, gedachte komt voort uit Moore’s wet. Deze wet voorspelt dat hardware snelheid elke vijf jaar vertienvoudigd. Computer snelheid zal zo snel toenemen, dat het de altijd groeiende Bitcoin markt aan zou moeten kunnen.
Inmiddels is Visa flink meegegroeid met het internet en zijn er 700 miljoen transacties per dag, vergeleken met 400.000 bitcoin transacties per dag.
Ecologische impact, privacy en veiligheid
Satoshi Nakamoto begint ook over de ecologische impact die Bitcoin zou kunnen hebben. Hij voorzag al dat er een dilemma zou ontstaan tussen economische vrijheid en milieuoverwegingen.
Bitcoin gebruikt heel veel energie, door alle computerkracht die gebruikt moet worden om te minen en om zo een blok aan de blockchain toe te voegen. Volgens Satoshi Nakamoto zouden de energiekosten van Bitcoin echter in het niets vallen vergeleken met traditionele banken, die voor veel meer fysieke infrastructuur moeten betalen.
Nakamoto’s vooruitziende blik wordt nog maar eens duidelijk wanneer hij begint over privacy en de gebreken bij Bitcoin. Hij zegt dat het gebruik van bitcoin adressen in plaats van IP-adressen niet zomaar anonimiteit garandeert. Hij suggereert dan ook dat er minder nadruk moet worden gelegd op de potentiële anonimiteit van Bitcoin.
Een essentieel onderdeel van Bitcoin is dat het juist veiliger wordt naarmate het netwerk en de achterliggende waarde groeien. Zolang het netwerk klein is, zullen er nog zwakke plekken zijn.
Ondanks al deze onthullingen blijft het onduidelijk wie Satoshi Nakamoto precies is. Juist daarom is alles dat nu naar buiten is gebracht zo bijzonder: het is een unieke kans om te zien hoe de oprichter over Bitcoin dacht voordat het zo groot is geworden.