Foto: Shutterstock/IHERPHOTO2
In Argentinië is een bedrijf van plan om Bitcoin (BTC) mining in te zetten om een hele interessante reden. Het gaat om olie- en gasbedrijf Tecpetrol dat overtollig gas wil omzetten in energie voor mining. Het moet de milieu-impact verminderen en tegelijkertijd de winst verhogen.
De CEO van het bedrijf, Ricardo Markous, heeft aangegeven dat ze het onbruikbare gas niet in de omgeving willen dumpen. Hoewel hij het specifieke mechanisme niet in detail beschrijft, doelt de CEO hierbij op “ventileren”. Ventileren is een proces waarbij onverbrand gas direct in de atmosfeer wordt vrijgelaten. Anderzijds komt fakkelen ook voor wat een proces is waarbij overtollig gas wordt verbrand in de atmosfeer, meestal omdat het economisch niet haalbaar is om het gas te vangen en te transporteren voor verkoop.
Crypto mining kan als oplossing fungeren waarbij overtollig gas wordt omgezet in energie voor de miners. Tecpetrol heeft aangekondigd hun eerste op gas gestookte mining faciliteit te lanceren in de Los Toldos 2 Este regio, wat een gebied in het noorden van het Patagonië gebergte. Eind oktober tot begin november is het plan dat de mining operaties daadwerkelijk van start gaan. Deze stap van Tecpetrol is een interessante ontwikkeling waarbij traditionele industrieën steeds meer potentie zien in de mogelijkheden die crypto te bieden heeft.
Mining en duurzaamheid
Cryptocurrency mining, en vooral Bitcoin mining, staat bekend om het verbruiken van aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit. Dit energieverbruik is essentieel voor de beveiliging van proof-of-work blockchains. Grote mining faciliteiten bestaan uit duizenden computers die 24/7 werken om nieuwe blokken te creëren.
Veel mining operaties bevinden zich op plaatsen waar elektriciteit goedkoop is. In sommige gevallen komt deze goedkope energie uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot. Bovendien veroorzaakt mining lucht-, water- en geluidsoverlast. Ondanks pogingen om duurzamer te minen, zoals het gebruik van hernieuwbare energie, blijft de algemene impact aanzienlijk.