Foto: Phawat/Shutterstock
Oeganda kwam begin deze maand met een wel heel vreemde aankondiging. Het Afrikaanse land zou maar liefst 31 miljoen ton goud in de grond hebben. Dat is heel, heel erg veel als je je bedenkt dat al het goud dat ooit op aarde is gedolven zo’n 205.238 ton is. Maar de mededeling leek even best serieus genomen te worden, en hij roept nogal wat vragen op.
Foutje of opzet?
Ja, dat las je goed. 1 ton is 1.000 kilogram, dus het gaat om 31 miljoen kilogram. Dat is dus gigantisch veel meer dan de geschatte 205 ton die wereldwijd al is gedolven. Het is aannemelijk dat er iets fout is gegaan. Vermoedelijk heeft de overheid van Oeganda 31 miljoen ton verward met 31 miljoen ons. De maatstaf troy ounce wordt vaak gebruikt binnen de mining-industrie, dat is ongeveer 31,1 gram. Veel minder dus dan 1 ton, dat is 1.000 kilogram.
De intenties zijn twijfelachtiger. Oeganda’s economie lijkt sinds vorig jaar namelijk te krimpen, en zoals in vrijwel elk Afrikaans land kan dit enorm gevolgen hebben voor de politieke stabiliteit. De overheid zal dus iets willen doen om de bevolking tevreden te houden. Een aankondiging dat de miningsector booming is zou al genoeg kunnen zijn.
Het zou ook kunnen dat het stomweg een foutje is. Ook de overheid van een land als Oeganda zou moeten weten dat letterlijk duizenden keer wat je normaal gesproken uit een goudmijn krijgt wel erg veel is.
Gevolgen voor bitcoin?
Waar of niet, de gevolgen van zo’n enorme goudmijn zouden gigantisch zijn. Het zou betekenen dat de inflatie van goud enorm toe zou nemen. Want goud heeft ook inflatie. Je kunt het delven, dus de voorraad wordt constant vergroot. Goud houdt zijn waarde vast omdat de voorraad minder snel groeit dan die van de euro en de dollar.
Het ligt dan voor de hand dat het enorme gevolgen zou hebben voor cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC). Die zouden dan opeens veel aantrekkelijker zijn als oppotmiddel. En waar of niet, een toekomst waarin zoiets kan gebeuren is zo gek nog niet. In ons zonnestelsel vind je asteroïden met meer goud dan wat we nu aan geld hebben. NASA gaat hier een sonde naartoe sturen, en er zijn ook al bedrijven die deze rotsen in de ruimte wel interessant vinden.