Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Nvidia daalde 43%, Tesla 55% en Apple 35%: nu stijgen ze, maar waarom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
GameStop keldert 25% na Bitcoin-plan, handel beperkt door enorm volume

Foto: Tony Stock/Shutterstock

Vanaf de toppen van december verloor Nvidia 43% van zijn koerswaarde, ging Tesla met 55% onderuit, moest Apple 35% inleveren, zakte Google met 32% omlaag, viel Microsoft 26%, en slikte Amazon een daling van 33%. Met andere woorden, de techreuzen hadden het enorm zwaar met de handelsoorlog van Donald Trump en de onzekerheid die dat met zich meebracht.

Inmiddels is de Magnificent Seven (zoals de grote techbedrijven worden genoemd) index alweer met 14% gestegen. De grote jongens zijn aan het herstellen, maar waarom eigenlijk?

Inflatieverwachtingen exploderen, angst voor stagflatie neemt toe?
Inflatieverwachtingen exploderen, angst voor stagflatie neemt toe?

Waarom zijn de techreuzen weer aan het stijgen?

Het vreemde aan de stijgingen is dat er nog steeds veel onduidelijkheid heerst over het beleid van Trump. Hij roept zelf bijvoorbeeld dat zijn regering in diepe onderhandeling is met China, terwijl Xi Jinping claimt dat ze niet met elkaar praten.

Dus ja, wie moeten we nu geloven? Trump heeft niet de meest betrouwbare reputatie, maar ook Xi staat erom bekend weleens een leugentje te verspreiden.

Stel dat de Verenigde Staten niet in gesprek is met China, er dus nog geen overeenkomsten zijn over de importheffingen, de Amerikaanse centrale bank nog niet aan renteverlagingen denkt, de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven matig zijn, en analisten waarschuwen voor een recessie; waarom stijgen de aandelenkoersen dan?

Op basis van al die omstandigheden zou je niet verwachten dat aandelen weer met 14% zouden stijgen. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de koersdalingen heel pittig waren, en dat je daarna dan ook vaak weer een herstelbeweging zien.

Wellicht is het een korte opleving en vervolgen de aandelenmarkten daarna weer hun weg naar beneden, maar de kans is ook aanwezig dat al het slechte nieuws al in de koersen verwerkt zit.

De S&P 500 steeg 13% in twee weken

Over de afgelopen twee weken zagen we de S&P 500 met 13% stijgen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de enigszins geruststellende berichtgeving die vanuit de Verenigde Staten komt over de handelsoorlog. Trump heeft in ieder geval aangegeven dat de importheffingen jegens China uiteindelijk op een veel lager niveau zullen uitkomen.

En daarbij gaan er geruchten dat Scott Bessent, de minister van financiën binnen de Trump-regering, regelmatig vergadert met de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell. Het onderwerp van die meetings zou onder andere het monetair beleid van de centrale bank zijn, en daardoor nemen de geruchten over snelle renteverlagingen toe.

Vooralsnog oogt de Amerikaanse economie echter solide. Vanuit dat perspectief zijn er dan ook geen renteverlagingen nodig. In principe zou Jerome Powell onder druk komen te staan om de rentes te verlagen als de werkloosheid bijvoorbeeld explodeert, maar dat is allesbehalve het geval.

Sterker nog, op dit moment ligt de werkloosheid met 4,2% op een historisch laag niveau, en het wekelijkse aantal nieuwe werklozen is dalende en niet stijgende. Het is dus de vraag of de Amerikaanse arbeidsmarkt gaat breken, en ook wat het zou betekenen als dat het geval is.

Moet de werkloosheid daarvoor naar 5% stijgen? Naar 6%? Uiteindelijk is dat allemaal subjectief. Duidelijk is op dit moment vooral dat de markt weer lichte hoop begint te krijgen, en op basis van de economische data lijkt dat in ieder geval terecht.

🔥  Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen?  Luister de podcast nu of sla ‘m op

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Meest gelezen
Ursula von der Leyen, Europese Unie
Cryptobelasting verandert in 2026: wat je moet weten over de nieuwe regels
  • 23/04/2025
  • 4 min. leestijd
Supercomputers voorspellen: XRP of Cardano de beste crypto voor komende jaren?
Supercomputers voorspellen: XRP of Cardano de beste crypto voor komende jaren?
  • 23/04/2025
  • 4 min. leestijd
Cryptobloedbad was laatste grote uitverkoop, zegt analist
€1.000 in bitcoin of sparen op de bank? Dit zijn de cijfers – en die zijn glashelder
  • 22/04/2025
  • 3 min. leestijd
Logo en kantoor van Europese Centrale Bank
Europa slaat alarm: Trumps cryptobeleid bedreigt onze economie
  • 23/04/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin transactie via mobiele wallet
Bank grijpt in bij bitcoin aankoop: klant krijgt excuses na ‘absurd’ gesprek
  • 21/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Finance nieuws

Belasting papier Buffelboete
Belastingdienst komt met ‘buffelboete’ en treft 700.000 Nederlanders
  • 23/04/2025
  • 3 min. leestijd
Trump in het Witte Huis
Trump dempt handelsspanning: goud keldert 6%, beurzen juichen
  • 23/04/2025
  • 2 min. leestijd
Trump met glimlach
Markten schieten omhoog: Trump plotseling vriendelijk tegen China
  • 23/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.