Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Nieuwjaar brengt scherpe daling in aantal Bitcoin geldautomaten

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-automaten groeien 1.600% in Australië; oplichting blijft zorg

Foto: MVelishchuk/Shutterstock

Het nieuwe jaar heeft een onverwachte trendbreuk ingeluid in de wereld van cryptocurrencies. Voor het eerst in bijna een decennium is het aantal geïnstalleerde Bitcoin ATM’s (geldautomaten) wereldwijd aanzienlijk afgenomen. Op 1 januari 2024 werd een daling van 11.1% genoteerd, met het totaal aantal machines dat afnam van 37,827 naar 33,628, zo blijkt uit data van Coin ATM Radar.

Aantal bitcoin- en cryptomiljonairs verdubbelt in één jaar
Aantal bitcoin- en cryptomiljonairs verdubbelt in één jaar

Bitcoin ATM’s niet populair meer

Dit staat in schril contrast met de voorgaande jaren, waarin de groei van Bitcoin ATM’s een consistente trend was. De piek vond plaats in augustus 2022 met een totaal van 39,376 geïnstalleerde machines. De grootste daling werd waargenomen in de Verenigde Staten waar het aantal ATMs met maar liefst 15.4% afnam. Ondanks deze daling blijft het land de marktleider met 82% van alle machines wereldwijd.

Tegelijkertijd hebben andere landen zoals Australië, Canada, Spanje en Polen een stabiele groei in hun aantal machines gemeld. Op het vlak van productie zagen fabrikanten zoals BitAccess een netto-afname in installaties, terwijl anderen zoals General Bytes en Genesis Coin een toename rapporteerden.

Advertisement

Crypto geldautomaten verdwijnen

Bitcoin Depot, een van de grote namen in de crypto geldautomaat-markt, werd onlangs een beursgenoteerd bedrijf en breidde zijn bereik uit naar de 28e staat in de VS. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $179.5 miljoen in het derde kwartaal van 2023, wat een jaar-op-jaar stijging van 3% betekent. Wereldwijd zijn er 498 crypto ATM operators actief in 71 landen. Bitcoin blijft de de dominante crypto, gevolgd door andere munten zoals Bitcoin Cash (BCH), ethereum (ETH) en litecoin (LTC).

Deze daling kan verschillende oorzaken hebben, waaronder marktverzadiging, veranderende regelgeving, of een verschuiving in de voorkeuren van gebruikers. Wat het ook mag zijn, deze trendbreuk is een opmerkelijke verandering in de crypto-landschap. Crypto geldautomaten zijn duidelijk niet meer zo populair als ze ooit zijn geweest.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie