Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nieuwe controversiële ‘bitcoin-bank’ krijgt steeds meer vorm

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe controversiële 'bitcoin-bank' krijgt steeds meer vorm

Foto: Ticketcraft/Shutterstock

In het Midden-Amerikaanse El Salvador is bitcoin (BTC) al sinds 2021 een wettig betaalmiddel. Dit veroorzaakte lang veel controverse, maar het begint inmiddels zijn vruchten af te werpen. Er ligt zelfs al een plan om een ‘bitcoin-bank’ op te zetten. Inmiddels begint dat plan steeds meer vorm te krijgen.

Mogelijk nieuwe crypto-topman in Witte Huis, aangesteld door Trump
Mogelijk nieuwe crypto-topman in Witte Huis, aangesteld door Trump

Nieuw soort bank voor Bitcoin-land El Salvador

De Spaanse krant El Mundo schrijft dat de El Salvadoraanse Commissie voor Technologie, Toerisme en Investeringen een vernieuwde bankenwetgeving heeft ingezien. Het wetsvoorstel moet leiden tot een nieuwe klasse investeringsbank, waarmee Bitcoin-investeerders toegang tot financiële diensten krijgen. De banken worden ‘Bank for Private Investment’ of BPI genoemd.

Investeerders kunnen financiering krijgen met behulp van bitcoin en de Amerikaanse dollar. Ten opzichte van ‘normale banken’ is de regulatie van deze banken minder streng. Zo mogen ze ook klant zijn bij overzeese banken en financiële instituten, en ook is er geen maximum voor leningen.

De nieuwe investeringsbanken moeten verder minimaal 50 miljoen dollar en minimaal twee aandeelhouders hebben. Ook moeten de banken hun activa denomineren in ‘alle wettelijke geldvormen’ – in de praktijk betekent dat de Amerikaanse dollar en bitcoin. Als deze nieuwe bedrijven dat willen, dan mogen ze ook een licentie aanvragen voor crypto-dienstverlener.

Advertisement

El Salvador’s obsessie met bitcoin

El Salvador begon in 2021 met het kopen van bitcoin – praktisch op de piek van de bullmarkt. Hierdoor maakte het lang verlies met zijn strategie, maar toch bleef het in de bearmarkt investeren in bitcoin. De coins verkopen gebeurde ook niet, daarom bleef het beperkt tot een ongerealiseerd verlies. Inmiddels werpt dit zijn vruchten af, want nu is de positie flink meer waard dan wat het ervoor heeft betaald.

Er zijn al meer grootste plannen op touw gezet dan alleen deze nieuwe bankvorm. Zo heeft El Salvador 474 BTC gedolven met behulp van thermische energie van de vulkanen in het land.

Toch is niet iedereen blij met het bijzondere beleid. Dat blijkt onder andere uit de extreem lage adoptiegraad van cryptocurrencies. Voor El Salvador was dit eind 2023 nog geen 2% van de bevolking. Dit is in totaal net iets meer dan 100.000 mensen – de interesse ligt dus vooral bij de overheid.

📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
partner-gooit-bitcoins-BTC-in-prullenbak
Partner gooit per ongeluk €744 miljoen aan Bitcoin in vuilnisbak
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
'Rechtszaken tegen de cryptowereld zullen nu langzaam verdwijnen'
‘Rechtszaken tegen de cryptowereld zullen nu langzaam verdwijnen’
Advertentie