Foto: flowphoto/Shutterstock
Met de lancering van Ordinals is het uitgeven van non-fungible tokens (NFT’s) op het Bitcoin (BTC) netwerk een populaire bezigheid. Zo kon je onlangs in het Bitcoin nieuws lezen dat het netwerkactiviteit van Bitcoin tot het hoogste punt in twee jaar was gestegen als direct gevolg van Ordinals. Er wordt tot op heden ook nog altijd niet de rem ingetrapt als het gaat om het aantal nieuwe NFT’s op het netwerk, aangezien data van Dune laat zien dat er inmiddels 81.468 NFT’s zijn gecreëerd. Ongeveer een week geleden waren dat er nog 12.000.
Het aantal Ordinals piekte op 9 februari met een totaal van 20.849 inscripties voor die dag.
NFT’s op Bitcoin
De SegWit update en de recentere Taproot update hebben de weg vrijgemaakt voor het opslaan van grote hoeveelheden data op de blockchain van Bitcoin. Het Ordinals project maakt het mogelijk om afbeeldingen en andere soorten gegevens rechtstreeks mee te dragen aan individuele satoshi’s, de kleinste eenheid van Bitcoin. Dit wordt ook wel inscriptie genoemd en wordt opgeslagen in de handtekening van een Bitcoin-transactie. In plaats van een token aan te maken, kent het niet-fungible kenmerken toe op basis van een opt-in-basis.
Ontwikkelaars hebben JPEG’s, audiobestanden, video’s en zelfs videogames ingeschreven om de grenzen te testen van wat er op de Bitcoin-blockchain kan gebeuren.
Nieuw record: non-zero BTC adressen
Crypto analyseplatform Glassnode liet in een rapport van 13 februari weten dat met de komst van Ordinals het aantal adressen met een positief balans was gestegen tot een recordhoogte van 44 miljoen. Verder legde het bedrijf uit dat voor het eerst in de 14-jarige geschiedenis van Bitcoin een deel van de netwerkactiviteit wordt gebruikt voor andere doeleinden dan peer-to-peer monetaire BTC overdrachten.
Glassnode legde uit dat de populariteit van Ordinals heeft bijgedragen aan een ‘’korte termijn opleving in de activiteit op het netwerk’’ wat voor nieuwe gebruikers met een positieve bitcoin-balans zorgt.
Glassnode geeft ook aan dat de gemiddelde omvang van blokken op de blockchain zijn toegenomen van 1,5 tot 2,0 MB naar 3,0 tot 3,5 MB. Mede hierdoor pleiten sommigen voor een verhoging van de blokgrootte.