Floris Florussen Floris Florussen
18/06/2024 21:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2024 19:32

Nieuw bitcoin-protocol levert miners miljoenen extra op

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuw bitcoin-protocol levert miners miljoenen extra op

Foto: Tereza Koudelkova/Shutterstock

Bitcoin Runes heeft in de afgelopen twee maanden meer dan 2.500 bitcoin (BTC) aan transactiekosten vergaard. Transacties gerelateerd aan Runes kunnen een significante verhoging van inkomsten betekenen voor bitcoin miners. Dat is sinds de halving in 2024 hard nodig en daarnaast ook een enorme opsteker voor de decentralized finance (DeFi) op de Bitcoin-blockchain.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Groei van DeFi op bitcoin

Volgens statistieken van Dune heeft Runes sinds de lancering in totaal 2.513 bitcoin ter waarde van meer dan $163 miljoen aan kosten gegenereerd. Deze mijlpaal komt binnen twee maanden na de lancering van het Runes-protocol. Het protocol is tijdens de bitcoin halving in april 2024 gelanceerd.

Sinds de halving heeft het protocol inmiddels meer dan 2.500 bitcoin aan kosten gegenereerd. Een maand terug leek de hype rondom het Runes-protocol voorbij te zijn nadat het aantal transacties via het protocol met 84 % was afgenomen. Met 2.500 bitcoin aan vergaarde transactiekosten, lijkt de interesse in bitcoin DeFi helemaal terug te zijn.

Runes is een nieuw protocol voor het uitgeven van vervangbare tokens op de Bitcoin blockchain. Het Runes-protocol hoort bij een groter geheel, namelijk de Bitcoin DeFi. Dit protocol probeert samen met andere protocollen meer mogelijkheden te creëren op de blockchain van Bitcoin.

Advertentie

Een reddingslijn voor bitcoin miners

Volgens Nazar Khan, de medeoprichter en CEO van TeraWulf, biedt het Runes-protocol een reddingslijn voor Bitcoin miners. Khan zag dat de transactiekosten door het gebruik van het Runes-protocol aanzienlijk zijn toegenomen. De grootste stijging vond plaats in de eerste 24 uur na de halving. Daarna zijn de kosten wat teruggezakt maar ten opzichte van 2023 zijn de transactiekosten nog relatief hoog.

Extra transactiekosten van protocollen zoals Runes kunnen na de halving een belangrijke reddingslijn vormen voor Bitcoin miners. De Bitcoin block-beloningen zijn sinds de halving van 6,25 bitcoin naar 3,125 bitcoin verlaagd. Aangezien de Bitcoin blok beloningen een vaste uitgifte zijn, zijn volgens Khan de transactiekosten een joker voor Bitcoin miners. Een stijging van transactiekosten zal door de Bitcoin miners dan ook worden toegejuicht.  

Bitcoin bereikt kritieke kruising, bevestigen al deze indicatoren
Bitcoin bereikt kritieke kruising, bevestigen al deze indicatoren

Bitcoin Runes overtreft BRC-20 tokens en Ordinals

Runes wordt steeds dominanter als protocol voor het uitgeven van vervangbare tokens op ’s werelds eerste blockchain. Volgens data van Dune, presteert Runes sinds hun lancering beter dan BRC-20 tokens en Ordinals als het gaat om activiteiten op de blockchain.

Van alle transacties die op de Bitcoin blockchain plaatsvonden, was 12,2 procent van de transacties te relateren aan het Rune- protocol. In tegenstelling tot de Runes transacties, was slechts 5 procent van de transacties te relateren aan BRC-20 transacties. Ordinals-inscripties hadden een nog kleiner aandeel, slechts 0,6 procent van de totale transacties op de Bitcoin blockchain. Meer dan 82% van de transacties bleven reguliere bitcoin transacties.

Wat het dagelijkse aantal transacties betreft, waren er meer dan 9.500 transacties te relateren aan Runes. Er waren slechts 3.900 BRC-20 transacties en nog geen 500 Ordinals transacties. Reguliere bitcoin transacties domineren nog steeds het dagelijks gebruik met meer dan 64.000 transacties.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie