Max Duiker Max Duiker
2 min. leestijd

Nieuw bitcoin-protocol levert miners 1.200 extra bitcoin op

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuw bitcoin-protocol levert miners 1.200 extra bitcoin op

Foto: MartinsArts/Shutterstock

Door de recente bitcoin (BTC) halving, halveerde de beloning voor miners van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Veel miners waren bezorgd over deze halvering en vroegen zich publiekelijk af of het minen nog wel rendabel zou zijn. 

Op reis met crypto? 2,2 miljoen hotels nu aangesloten
Op reis met crypto? 2,2 miljoen hotels nu aangesloten

Een nieuwe token standaard

Op 20 april lanceerde “Runes”, een nieuwe token standaard op het bitcoin netwerk. Deze nieuwe standaard maakt het voor gebruikers eenvoudiger en efficiënter om fungible tokens te creëren op de blockchain. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudiger memecoins en community projecten creëren. 

Sinds de lancering verliepen maar liefst 68% van alle transacties op het Bitcoin netwerk via de Runes standaard. Door de grote hoeveelheid transacties stegen de transactiekosten hard. Inmiddels is er ruim 1.200 BTC aan transactiekosten ontvangen door miners. Hierdoor doen miners goede zaken en hebben zij zelfs een groot deel van de verminderde inkomsten kunnen compenseren.

Advertisement

Hoge transactiekosten dekken verminderde inkomsten miners

De twee grootste miningbedrijven uit de Verenigde Staten zijn zeer te spreken over Bitcoin Runes. Zij belichten zowel de financiële als de functionele voordelen. Zo deelt Greg Beard, voorzitter van Stronghold Digital Mining, dat men de eerste week na de halving de verwachte inkomstendaling zag. Juist hierdoor zijn de Runes transacties een welkome verlichting. 

Adam Swick, verantwoordelijk voor de groei van miningbedrijf Marathon, benadrukt dezelfde punten als zijn concurrent. De piekende transactiekosten na de bitcoin halving, werd volgens hem vooral veroorzaakt door de lancering van Runes en een bredere activiteit op het netwerk. 

Volgens Swick heeft de piek zeker een groot deel van de verminderde inkomsten kunnen opvangen. Of in ieder geval de verminderde inkomsten kunnen uitstellen, afhankelijk van hoe deze piek zich verder ontwikkeld.

President geeft toe: ‘bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten’
President geeft toe: 'bitcoin slechter opgepakt dan we hoopten'

Voor- en tegenstanders

De bitcoin community is verdeeld over de nieuwe standaard. Vooral de echte fanatiekelingen van het Bitcoin netwerk zijn er niet over te spreken. Zij vinden dat de nieuwe standaard ervoor zorgt dat het netwerk niet meer alleen wordt gebruikt voor het doel waar het ooit voor bedoeld was.

De miners lijken de positieve kant in te zien van de Runes standaard. Volgens hen draagt het bij aan meer mogelijkheden en een hogere efficiëntie op het netwerk. Als direct gevolg zullen er meer projecten worden gebouwd op het netwerk. Het indirecte gevolg hiervan is dat het nieuwe gebruikers zal aantrekken. Dit zal volgens Beard ook zorgen voor hogere transactiekosten, een positieve opwaartse spiraal.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie