Foto: hxdbzxy/Shutterstock
In de afgelopen tijd verkochten meerdere wallets, die werden gelinkt aan de Duitse overheid, voor honderden miljoenen dollars aan bitcoins (BTC). Deze verkopen veroorzaakten een hoop onzekerheid en spanningen op de cryptomarkt.
Het blijkt dat niet het land zelf, maar een kleinere, specifieke deelstaat verantwoordelijk was voor de verkoop van deze bitcoins
Bitcoins in beslag genomen na veroordeling
Niet Duitsland zelf, maar de kleine Duitse deelstaat Saksen, gelegen in Oost-Duitsland, blijkt de verantwoordelijke te zijn voor de enorme bitcoin verkoop. De verkoop kreeg veel kritiek van bitcoin fanatiekelingen, maar het blijkt dat de deelstaat geen andere keuze had dan te verkopen.
Aan het begin van dit jaar veroordeelde Saksen de website Movie2k.to voor witwaspraktijken en andere illegale activiteiten. Als gevolg van dit besluit nam de de Duitse politie de bezittingen van de uitvoerder achter de website in beslag, waaronder 49.857 BTC.
Crypto community woest op Duitse overheid
Toen een crypto wallet, die zou toebehoren aan de Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherchedienst, ongeveer anderhalve week geleden begon met het verplaatsen van duizenden bitcoins sloeg de paniek op de markt toe.
De digitale munten werden verplaatst naar verschillende crypto exchanges, zoals Kraken, Coinbase en Bitstamp. Cryptohandelaren zagen de verplaatsing van de grote hoeveelheden als een aanwijzing dat deze verkocht zouden worden.
De crypto gemeenschap reageerde fel op deze grote bewegingen, omdat de gevolgen van verkoop van deze munten enorm konden zijn. Alleen de transacties zorgden al voor veel opschudding. Op het sociale media platform X schreven verschillende crypto fanatiekelingen over de gebeurtenissen:
“Duitsland, die al haar bitcoins verkoopt, zal de geschiedenis ingaan als het meest idiote wat hun politici ooit hebben gedaan.
Stel je voor dat je het moeilijkste geld op deze aarde verkoopt voor iets wat je uit het niets kan printen.”
Geen andere keuze dan verkoop mogelijk
Echter blijkt dat de deelstaat helemaal geen keuze had of het de in beslag genomen bitcoins wel of niet wil verkopen. Volgens Dr. Lennart Ante, mede-oprichter van het Duitse Blockchain Research, is het normaal dat in beslag genomen goederen binnen een specifieke periode moeten worden geliquideerd. Ook al gaat het hier om een grotere hoeveelheid dan normaal, is het nog steeds een verplichting waar de deelstaat zich aan moet houden.
Ante vermoedt dat de verkopen via de wallet van het land zelf worden uitgevoerd, omdat zij de technische kennis hebben om zo’n grote som bitcoins van de hand te doen. Toch heeft het land niets te zeggen over de crypto’s. Deze verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid blijft volgens de expert bij de deelstaat liggen.
Inmiddels heeft de deelstaat al zijn bitcoins verkocht. Het verkocht bijna 3 miljard dollar aan BTC in de afgelopen weken, maar nu is de wallet leeg. Dit zou de verkoopdruk op de markt moeten verlichten.