Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock
Ondanks de agressieve renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) sinds maart 2022 doorvoerde, bleef de economie stabiel. Afgelopen week kwam plotseling een negatieve verrassing in de vorm van het bruto binnenlands product (BBP) voor Q1 2024, dat binnenrolde op 1,6% terwijl een veel hogere score verwacht werd.
Dat zorgt in combinatie met de hoge inflatie voor een potentieel doemscenario in de vorm van stagflatie (hoge inflatie, economische krimp en stijgende werkloosheid). Wat betekent dat voor de bitcoin (BTC) koers?
Stagflatie in de Verenigde Staten
Voordat we bitcoin erbij betrekken is het eerst nog even interessant om de plotselinge angst voor stagflatie onder de loep te nemen.
De bovenstaande grafiek van Bank of America laat zien hoe er plotseling enorm veel artikelen verschenen waarin men over stagflatie schreef. Daar dragen wij op deze manier natuurlijk ook aan bij, door te schrijven over mensen die speculeren op een periode van stagflatie.
Wellicht zijn de cijfers daardoor wat overdreven en hoeven we ons niet meteen enorme zorgen te maken. De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog altijd extreem krap en ook een economische groei van 1,6% is in principe nog niet dramatisch.
Toch zou het geen enorme verrassing zijn als we alsnog richting een recessie gaan, want we moeten niet vergeten dat de Federal Reserve de meest agressieve rentecampagne ooit achter de rug heeft. Na een decennium van extreem lage rentes, moet de Amerikaanse economie het nu plotseling met een rente van ~5% doen.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Voor de bitcoin koers levert dit in potentie een lastig scenario op. We zien nu überhaupt dat de macro-economische situatie weer op de koersen beginnen te drukken. Het begin van 2024 werd gedomineerd door het optimisme over de spot bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s), maar inmiddels lijkt de focus meer te liggen op het inflatieprobleem in de Verenigde Staten.
Daar komt helaas nog een hoop geopolitieke spanning bij (Oekraïne, Midden-Oosten en Taiwan) en ook de zwakke Japanse yen helpt op dit moment niet mee.
Alles bij elkaar zitten we als investeerders in een onzekere tijd en dat is over het algemeen niet goed voor risico-activa. Zeker niet als investeerders “redelijk veilig” 5% kunnen verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.