Blockchain wordt steeds interessanter voor universiteiten
Foto: Shutterstock/Menno van der Haven
Steeds meer mensen weten tegenwoordig van het bestaan van de blockchain-technologie. Het vormt de ruggengraat van de crypto-industrie en wordt door veel cryptoliefhebbers beschouwd als een kracht die de toekomst ingrijpend zal veranderen.
Ook Nederlandse universiteiten lijken de impact van deze decentrale revolutie steeds meer te erkennen, en integreren de vooruitstrevende technologie in toenemende mate in hun onderwijsprogramma’s.
Crypto en blockchain bij Nederlandse universiteiten
Bitcoin (BTC) en crypto in het algemeen worden steeds serieuzer genomen. Waar iedereen de digitale munten jaren geleden nog afschreef als oplichterij, omarmen steeds meer grote partijen de opkomende markt. Wat dat je van de bitcoin en ethereum (ETH) spot-beursfondsen die dit jaar door Wall Street-giganten in de Verenigde Staten zijn gelanceerd?
De onderliggende blockchaintechnologie maken de activa veel meer dan slechts internetmuntjes. De technologie heeft een enorme potentie doordat het een veilige, transparante en gedecentraliseerde manier biedt om data en transacties vast te leggen zonder tussenpersonen. Maar weinig mensen begrijpen de werking en potentie van het decentrale netwerk. Om deze reden, en vanwege de groeiende belangstelling naar crypto en blockchain, integreren steeds meer Nederlandse universiteiten de technologie in hun curriculum.
Universiteiten zoals die in Amsterdam en Eindhoven bieden bijvoorbeeld cursussen aan die zowel de technische als economische, juridische en regelgevende aspecten van cryptovaluta behandelen.
TU Delft gaat nog verder dan dat en biedt cursussen aan die zich verdiepen in de cryptografische grondslagen van blockchain, en heeft zelfs zijn eigen onderzoekslab genaamd ‘Delft Blockchain Lab (DBL)’.
Ook zijn er al enkele masterprogramma’s en specialisaties op dit gebied. Zo biedt de Universiteit van Amsterdam een masterprogramma Blockchain en Cryptocurrencies aan, die onderwerpen behandelt zoals blockchain-architectuur en decentralized finance (DeFi). Aan de TU Delft is er bovendien een specialisatie in Cryptografie en Beveiliging, waar studenten de cryptografische technieken onderzoeken die de basis vormen van blockchain-technologie. Deze programma’s zijn ontworpen om studenten de vaardigheden en kennis te bieden om leiders te worden in de groeiende blockchain-industrie.
Positieve ontwikkeling
De adoptie van crypto, vooral de onderliggende blockchaintechnologie, moet los worden gezien van de koersbewegingen van cryptoprojecten. Ook als de koersen dalen, blijft blockchaintechnologie een krachtige innovatie voor toepassingen in sectoren zoals supply chain, financiële diensten en gezondheidszorg. Het is daarom een positieve ontwikkelingen dat de jongere generatie de technologie beter leert begrijpen via universiteiten.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast