Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nederlandse politieke partij wil bitcoin als wettig betaalmiddel

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-nederland-politieke-partij-bvnl

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het is alweer even geleden dat een politieke partij of regering heeft aangekondigd van bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel te maken. Nederland was überhaupt vrij stil over deze tak van crypto-land, maar daar komt nu verandering in. Belang van Nederland (BVNL) is de eerstvolgende evangelist.

Nieuwe aanklacht tegen FTX-oprichter om Chinese omkoping
Nieuwe aanklacht tegen FTX-oprichter om Chinese omkoping

BVNL wil bitcoin als legal tender

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan, wat betekent dat alle partijen weer hun verkiezingsprogramma bekend moeten maken. Forum voor Democratie-fork BVNL vindt dat het drastisch anders moet. In een lijst met een twintigtal kernpunten constateert de partij feitelijk dat Nederland moet streven naar matigheid.

Het aankomende verbod op verbrandingsmotoren moet worden geschrapt, net als veel andere klimaatmaatregelen. Ook wil het voor de bevolking gunstigere belastingregels, meer woningen en een stop op de ontvangst van nieuwe vluchtelingen. Verder moet de overheid krimpen en de economie op een manier reguleren die gunstig is voor kleinere ondernemers.

Ook vindt het dat er geen digitale euro of Central Bank Digital Currency (CBDC) mag komen. Het huidige kabinet heeft de komst van een CBDC in Nederland al goedgekeurd, dit moet volgens BVNL dus worden teruggedraaid.

Eén van de meest opvallende speerpunten van BVNL is dat het van bitcoin legal tender wil maken. Dat betekent dat het wettelijk geaccepteerd moet zijn om overal te betalen met de cryptocurrency, net zoals dat bijvoorbeeld in El Salvador het geval is. Dat zou meteen de CBDC-discussie oplossen, denkt de partij. Het zou voordelen hebben voor financiële privacy en financiële vrijheid.

Advertentie

Al verschillende ‘bitcoin-landen’ op de wereld

Het is voor elke overheid een radicale stap om wettelijk bitcoin te omarmen, maar het zou niet de eerste keer zijn. In El Salvador is dit namelijk al geïmplementeerd. Er is regelmatig gebleken dat er onder de lokale bevolking veel weerstand is tegen de maatregel, maar ook zou het voor flink wat toerisme hebben gezorgd.

Naast in El Salvador is bitcoin in de Centraal-Afrikaanse Republiek wettelijk geld. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het IMF zag dit helemaal niet zitten, in verband met de fragiele economische en politieke status van het land. Het Portugese eiland Madeira heeft plannen om een ‘Bitcoin-zakencentrum’ op te richten. Dit moet innovatie op het eiland stimuleren. El Salvador is dus niet de enige meer.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Beruchte cryptozakenman gedood bij moordaanslag op vliegveld
Beruchte cryptozakenman gedood bij moordaanslag op vliegveld
Advertentie