Foto: Harry Beugelink/Shutterstock
Goed nieuws voor de Nederlandse cryptosector! Handelaren in cryptocurrency, of cryptovaluta, als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) hoeven voortaan niet meer in Nederland hun wallets te verifiëren; de wallet-verificatie eis van De Nederlandsche Bank (DNB) is van tafel!
Bitonic, een Nederlandse cryptocurrency-exchange, of cryptobeurs, had bezwaar ingediend tegen de regelgeving bij DNB en werd gisteren door de toezichthouder in het gelijk gesteld:
DNB stelt Bitonic in het gelijk en komt terug op verificatie-eishttps://t.co/tV0HRpPDJf#bitcoin
— Bitonic (@Bitonic) May 20, 2021
“Na heroverweging komt DNB tot het oordeel dat deze door DNB gegeven invulling van artikel 2, tweede lid, RtSw onvoldoende recht doet aan de ruimte die een instelling heeft om deze norm risicogeoriënteerd in te vullen. DNB heeft het registratievereiste daarom ten onrechte als voorwaarde gesteld voor de registratie van Bitonic.”
Aldus DNB in het persbericht van Bitonic. De cryptobeurs stelde dat de eis onrechtmatig was en heeft nu zijn gelijk gekregen. Dat betekent dat Nederlandse cryptobeurzen voortaan niet meer verplicht zijn om eerst een screenshot van je wallet te vragen. Bitonic meldt dat deze verificatie-maatregel zo snel mogelijk van het handelsplatform wordt verwijderd.
“We zijn verheugd dat onze klanten hierdoor verlost worden van een onrechtmatige controle. Tegelijkertijd zijn we bezorgd dat de toezichthouder pas gehoor gaf aan de noodsignalen vanuit de industrie na tussenkomst van de rechter. Wat als Bitonic niet naar de rechter was gegaan?”
Aldus Bitonic, die vorige maand nog zijn gelijk kreeg van de voorzieningenrechter. De rechter droeg toen DNB op om deze eis met spoed te herzien. Volgens Bitonic leidde de situatie tot onnodig hoge kosten en administratieve lasten, terwijl ze van te voren al hadden gewaarschuwd dat het hier om een inbreuk van privacy gaat. Bitonic hoopt dat de politiek hier nog op zal reflecteren.
Naar verwachting zullen hoogstwaarschijnlijk de andere Nederlandse cryptobeurzen binnenkort ook de maatregel van hun handelsplatformen verwijderen.