Het onderzoek staat bol van slechte onderzoeksmethoden
Foto: DimaBerlin/Shutterstock
De bron van een grote stroom aan bitcoin (BTC) nepnieuws is gevonden. Volgens Daniel Batten, een bitcoin-klimaatactivist ligt een specifieke publicatie van Nederlander Alex de Vries in 2018 aan de basis van de misinformatie rondom bitcoin’s energieverbruik die sindsdien de ronde doet. “We hebben patiënt zero gevonden,” verklaarde Batten in een thread op X.
The death of Bitcoin gaslighting in the mainstream media
Using litmaps, we can see that the origin of all junk science on Bitcoin’s environmental impact was a single commentary (not even a full length paper) by Alex de Vries
The method he used to claim that Bitcoin’s… pic.twitter.com/jn8fMYNMcN
— Daniel Batten (@DSBatten) December 12, 2024
Bitcoin-klimaatactivist Batten haalt uit naar Nederlands onderzoek
De bekende bitcoin-klimaatactivist Daniel Batten heeft fel uitgehaald naar de Alex de Vries, oprichter van Digiconomist. Hoewel Batten niet verwees naar een specifieke analyse, heeft hij in het verleden kritiek geuit op een rapport van mei 2018 door De Vries, getiteld “Bitcoin’s Growing Energy Problem”.
Batten bekritiseert vooral de onderzoeksmethoden van de Nederlandse onderzoeker. Een voorbeeld van de misleidende statistieken is de “Bitcoin Electronic Waste Monitor” van Digiconomist. Deze beweert dat bitcoin in de afgelopen 12 maanden 40,97 kiloton aan elektronisch afval heeft geproduceerd, wat zou neerkomen op 230,1 gram per transactie. Batten noemt deze methodologie echter “fundamenteel onjuist.” Volgens hem komt het energieverbruik van bitcoin niet voort uit het aantal transacties. Hierdoor kan de transactieschaal exponentieel groeien zonder dat de emissies toenemen.
Digiconomist, een platform dat zich richt op het blootleggen van ongewenste gevolgen van digitale trends, heeft sindsdien grote invloed gehad op de publieke opinie en beleidsvorming rondom bitcoin en milieu-impact. Volgens Batten wijst data van Litmaps uit dat een groot deel van de nieuwsrapportages en academische analyses over de milieu-impact van Bitcoin teruggrijpt naar de metrics van de Vries. Dit bestempelt Batten als “junk science” en “bitcoin-gaslighting in de mainstream media.”
“Veel mensen werden jarenlang misleid,” stelde Batten. “Hierdoor weten investeringscommissies, toezichthouders en beleidsmakers vaak nog steeds niet dat 13 van de laatste 15 wetenschappelijke studies juist de milieuwinst van Bitcoin ondersteunen.”
Crypto slecht klimaat-imago
Batten is niet de eerste die de theorie van De Vries weerlegt. Er zijn in de loop der jaren meerdere wetenschappelijke publicaties verschenen die de bevindingen van de Nederlander hebben ontkracht, onder andere in publicaties die zijn verschenen in journals als Nature.
Desondanks heeft de stroom aan nepnieuws een slechte invloed gehad op het imago van crypto en bitcoin-mining. Batten benadrukt Batten dat er nog steeds “veel heropvoedingswerk” nodig is voordat de mainstream bitcoin-mining als onderdeel van de klimaatoplossing zal omarmen. Hij wees erop dat grote nieuwsoutlets zoals Reuters, Yahoo Finance, Forbes en de Financial Times inmiddels de milieuvriendelijke voordelen van Bitcoin belichten.
Hoewel bitcoin in het verleden vaak ten onrechte werd bekritiseerd om zijn milieu-impact, lijkt de trend nu te keren dankzij grondig onderzoek en betere gegevens. De rol van bitcoin in duurzame energie en klimaatmaatregelen lijkt meer potentie te hebben dan ooit, maar vereist nog veel werk om volledig te worden erkend. Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Twitter/X.
Bitvavo viert gigantische mijlpaal bitcoin: Iedereen ontvangt gratis crypto
Klaar om in te stappen tijdens deze, nu al, historische bitcoin rally? Met de gratis crypto bonus van Bitvavo kun je nu direct €10 gratis crypto ontvangen. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt.
Registreer je vandaag nog bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en ontvang direct €10 in gratis crypto naar keuze.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast