Foto: Harry Beugelink/Shutterstock
“Things have turned bitter for Bittr” plaatste de eigenaar, en tevens enige werknemer, Ruben Waterman van het Nederlandse platform in een aankondiging. Bittr zal vanaf 28 april, misschien zelfs eerder, haar service niet meer kunnen aanbieden. De reden van deze sluiting is de nieuwe wetgeving rondom cryptobedrijven vanuit de DNB.
Bij Bittr kon je periodieke betalingen automatisch van je bank naar hun bank overmaken, en met het geld werd dan bitcoin (BTC) aangekocht en naar je wallet gestuurd. Dit was een handige service en kon vergeleken worden met de beleggingsopties bij traditionele banken. Waterman is het niet eens met de nieuwe wetten rondom het verifiëren van zijn klanten. Hierbij geeft hij aan dat het tegen zijn principes ingaat om elke klant als verdacht te beschouwen tot het tegendeel bewezen is.
Toch was hij van plan zich te houden aan de nieuwe KYC maatregelen totdat deze regulering werd aangescherpt. De regelgeving die in Nederland geïmplementeerd zou worden leek een kopie te zijn van de Europese AMLD5 wetgeving. Hier werden later door de DNB zo veel vereisten aan toegevoegd dat dit letterlijk onmogelijk was voor Waterman om in zijn eentje uit te kunnen voeren.
Waterman was al vanaf november 2019 bezig met het zoeken naar een alternatief voor Bittr en was onder de impressie dat hij nog 6 maanden de tijd zou hebben om alles op orde te krijgen nadat de wetgeving geïmplementeerd was. Hier heeft hij zich echter op verkeken. In het bericht geeft hij aan dat deze 6 maanden is voor bedrijven die het volledige transitieplan hebben aangeleverd bij de DNB. Zij zijn hierbij degene die 6 maanden de tijd hebben om alle documenten rustig na te kijken. Dit was uiteindelijk niet haalbaar voor Bittr. Tevens waren de kosten voor het gehele proces niet te betalen, en daarbij kwam ook dat het na het betalen van de kosten er geen zekerheid was dat hij ook de daadwerkelijke licenties zal ontvangen.
Je kan tot 28 april nog transacties doen bij Bittr, hierna is het einde oefening.