Foto: Louis Dhondt/Shutterstock
In de digitale wereld van vandaag kun je tegenwoordig niet meer heen om bitcoin (BTC). De crypto heeft sinds de lancering in 2009 een spectaculaire waardestijging doorgemaakt. Wat begon als een niche-interesse van tech-enthousiastelingen, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Dit verhaal draait om een programmeur die al in 2011 betrokken raakte bij bitcoin en daarmee een fortuin had kunnen verdienen, ware het niet dat het lot anders besliste.
Programmeur verliest miljoenen crypto uit het oog
In 2011 kreeg een programmeur betaald voor een klus in bitcoin. Hij kreeg maar liefst 100 stuks van de grootste cryptocurrency. Destijds was de waarde van bitcoin nog relatief laag. De koersprijs bedroeg slechts enkele centen in het begin van het jaar en piekte om en nabij de 30 dollar per munt halverwege het jaar.
De crypto werd toentertijd vaak gebruikt als een experimentele betaalmethode onder programmeurs en techneuten. De programmeur was blij met zijn vergoeding, maar had geen idee dat deze digitale munten jaren later miljoenen waard zouden zijn. Hij zette zijn computer, waarop de bitcoin opgeslagen waren, in de opslag bij zijn moeder in India. Zelf vertrok hij om elders te werken en te reizen.
De jaren verstreken en de programmeur verloor zijn bitcoin min of meer uit het oog. Het leven nam zijn eigen wendingen en het was pas in 2018-2019, tijdens de eerste grote stijging van de bitcoin-waarde, dat hij weer huiswaarts keerde. In de bullrun van 2019 bereikte de koers van bitcoin een prijs van $20.000. Dat zou betekenen dat hij al zeker 500 keer zijn inleg zou hebben terugverdiend.
Bitcoin-miljoenen eindigen in de prullenbak
Na zeven jaar besloot hij zijn moeder te bezoeken en herinnerde zich zijn oude computer. Hij was zijn crypto eigenlijk al zo goed als vergeten, tot zijn terugkeer. Hij had inmiddels gehoord van de duizelingwekkende waardestijging van bitcoin en rekende snel uit dat zijn 100 bitcoin nu miljoenen waard zouden zijn.
Zijn vreugdevolle anticipatie sloeg echter snel om in teleurstelling. Bij aankomst ontdekte hij dat zijn moeder zijn hele computer had weggegooid. In de jaren dat hij weg was, had ze de opslagruimte nodig gehad voor haar stofzuiger en schoonmaakspullen. Zonder te weten wat ze weggooide, had ze de computer, en daarmee de toegang tot de 100 bitcoin, voorgoed verwijderd.
Hoewel velen in zijn positie verbitterd zouden zijn, reageerde de programmeur opmerkelijk begripvol. Hij bedankte zijn moeder zelfs en zei dat als hij de bitcoin bij zich had gehad, hij ze waarschijnlijk al vroeg had verkocht en zichzelf daarvoor achteraf kwalijk had genomen. De enorme waardestijging van bitcoin was immers moeilijk te voorspellen, al helemaal in 2011. Veel mensen die vroeg betrokken waren, verkochten hun munten namelijk al lang voordat ze echt waardevol werden.