Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock
Blockchain wordt vaker wel dan niet aangeprezen, omdat het een bijna utopisch financieel systeem mogelijk maakt. In een ideale wereld is blockchain volledig decentraal en krijgt iedere gebruiker een gelijke behandeling. Maar helaas is de realiteit soms anders dan wat je graag zou willen. In een nieuw onderzoek legt Trail of Bits uit waarom sommige blockchains eigenlijk helemaal niet zo decentraal zijn.
Are #blockchains actually decentralized? Analysis we commissioned from @trailofbits uncovers unintended centralities and provides important insights on the potential impacts of security vulnerabilities within this technology. Access the full report here: https://t.co/V36rSOmvJc pic.twitter.com/WCbv7m9WQy
— DARPA (@DARPA) June 21, 2022
Blockchain onbedoeld centraal
Het onderzoek draagt de naam ‘Uninteded centralities in distributed ledgers’ en is geschreven in opdracht van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Zoals de naam al aangeeft denken de onderzoekers dat de verrassend centrale eigenschappen er niet per se bewust zijn.
Trail of Bits legt namens het ministerie uit dat er verschillende manieren zijn waarop een blockchain en distributed ledger technology (DLT) in het algemeen gecentraliseerd kunnen zijn. Zo kan het netwerk zelf gecentraliseerd zijn, maar ook de partijen die autoriteit hebben over de blockchain, het mechanisme dat de transacties controleert, en zelfs de motivaties om een bepaalde blockchain te gebruiken kunnen centraal zijn.
Een gecentraliseerd netwerk kun je bijvoorbeeld identificeren door te kijken wie eigendom heeft van de tokens, en of bijvoorbeeld een kleine groep mensen een disproportioneel groot aandeel hierin heeft. Of een netwerk is afhankelijk van één centraal punt. Als dit wegvalt, dan is het netwerk automatisch niet bruikbaar.
Kritiek op Bitcoin, Ethereum, Solana
Het onderzoek noemt een groot aantal voorbeelden. Zo zou 60% van alle bitcoin (BTC) transacties via slechts drie Internet Service Providers (ISP’s) worden verstuurd. Als je het Bitcoin-netwerk plat wil leggen met een 51%-attack, hoef je ‘slechts’ de vier grootse miningpools plat te leggen. Voor Ethereum (ETH) heb je er maar twee nodig voor snode plannen.
Op Solana (SOL) is er ook kritiek. Als je 30% van de staking op Solana zou bezitten, dan is dat genoeg om het netwerk te pauzeren. Solana zou bijna vijf keer minder decentraal zijn dan Bitcoin. Begin deze week ontstond er controverse rondom Solana, omdat een project dat op SOL draait, een wallet van een whale over wilde nemen. Avalanche (AVAX) is nog iets extremer, dat netwerk is ongeveer zes keer minder decentraal.