El Salvador nam onlangs als allereerste land ter wereld een bitcoin (BTC) wet aan. Bitcoin wordt binnenkort in het Centraal-Amerikaanse land officieel als wettelijk betaalmiddel erkend en dat betekent dat winkeliers gedwongen worden het aan te nemen.
De wet werd in de cryptocurrency community met gejuich onthaald, maar daarbuiten zijn mensen een stuk behoedzamer. Volgens een nieuw onderzoek zijn maar liefst driekwart van El Salvadorianen sceptisch over de nieuwe wet. Dat meldt persbureau Reuters op 9 juli:
Big Salvadoran majority skeptical of bitcoin as standard currency https://t.co/UKhJWZQXtj pic.twitter.com/ijVq2yaFgl
— Reuters (@Reuters) July 9, 2021
Volgens een peiling van Disruptiva, keurt maar net iets minder dan 20% van El Salvadorianen het nieuwe crypto plan goed. Disruptiva hield een enquête onder 1.233 El Salvadorianen tussen 1 en 4 juli. 54% van de respondenten vindt de adoptie van bitcoin “totaal niet correct” en nog eens 24% vindt het maar “een klein beetje correct.”
Opvallend is ook dat 46% van de respondenten zegt dat ze helemaal niets van bitcoin af weten en bijna 65% zegt dat zij niet openstaan om betaald te worden in de crypto. Oscar Picardo, hoofd van wetenschap, technologie en innovatie bij Disruptiva, noemt het dan ook een “riskante gok op digitale transformatie.”
Alhoewel El Salvadorianen vanaf september gedwongen worden betalingen met bitcoin aan te nemen, hebben ze nog wel de optie om het bedrag onmiddelijk om te laten zetten naar Amerikaanse dollar, de andere nationale valuta van het land.
Dat niet iedereen even blij is met de beslissing om bitcoin te omarmen in El Salvador kwam onlangs al naar buiten toen de oppositiepartij in het land een aanklacht tegen de wet indiende. Ook de weigert de Wereldbank El Salvador te helpen bij de implementatie van de crypto.
Daarnaast is de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben, of ECLAC, een regionale commissie van de Verenigde Naties om economische samenwerking aan te moedigen, bezorgd over het besluit van El Salvador.