Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Miljoenen dollars aan bitcoin verplaatst door Amerikaanse overheid

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Miljoenen dollars aan bitcoin verplaatst door Amerikaanse overheid

Foto: Bill Perry/Shutterstock

De Amerikaanse overheid heeft gisteren, niet voor het eerst, een deel van haar bitcoin (BTC) voorraad in beweging gebracht. Een miljoenenfortuin werd verplaatst naar crypto exchange Coinbase, waarschijnlijk met de intentie om het vervolgens op de markt te dumpen. Hoewel het dit keer ‘slechts’ om enkele miljoenen dollars aan bitcoins gaat, blijft de markt op zijn hoede voor het astronomische BTC-bezit van de Verenigde Staten.

Ethereum oprichter Vitalik Buterin ontkent ETH verkoop voor winst
Ethereum oprichter Vitalik Buterin ontkent ETH verkoop voor winst

58,742 BTC verstuurd naar Coinbase

Met de transparante aard van de blockchain zijn alle uitgevoerde transacties voor iedereen openlijk inzichtelijk. Vorig jaar speurde blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence de BTC-wallet van de Amerikaanse overheid op, waardoor ook alle transacties van hen in beeld kunnen worden gebracht.

Hoewel je het wellicht niet zou verwachten, is de Amerikaanse overheid een van de grootste bitcoin-houders ter wereld met een bezit van meer dan 200.000 bitcoins. Van alle regeringen steekt het in ieder geval met kop en schouders boven de rest uit. Net als zo’n beetje ieder ander land, met uitzondering van bijvoorbeeld El Salvador, is deze schatkist vrijwel volledig afkomstig van confisquaties.

Gisteren was er weer activiteit in de wallet te zien. De Amerikaanse overheid verstuurde een totaal van 58,742 BTC, ter waarde van bijna $4 miljoen, naar crypto exchange Coinbase.

De overboeking kwam van een adres genaamd ‘U.S. Government: Ryan Farace Seized Funds’. Deze fondsen werden drie jaar geleden in beslag genomen van Ryan Farace, die in 2018 werd veroordeeld voor de verkoop van Xanax-pillen op het dark web.

Impact op bitcoin koers

Hoewel het niet uit te sluiten is, is de kans groot dat de fondsen geliquideerd worden. Het mag echter duidelijk zijn dat een verkoop als deze de bitcoin koers weinig pijn zal doen.

Bitcoin heeft wat dat betreft weleens voor hetere vuren gestaan door de Amerikaanse overheid.

Zo werd eind juni nog bijna 4.000 bitcoins ter waarde van ongeveer 240 miljoen dollar, afkomstig van een drugshandelaar wiens bezittingen in januari dit jaar in beslag werden genomen, naar Coinbase verstuurd.

In april van dit jaar werd de crypto-wereld bovendien flink opgeschud toen de Amerikaanse overheid ongeveer $2 miljard aan bitcoin naar een nieuwe wallet verstuurde. Het zou gaan om een deel van de meer dan 50.000 BTC die vorig jaar in beslag waren genomen van James Zhong, die de stapel in 2012 had gestolen van het beruchte Silk Road. Vorig jaar werd al bijna 10.000 bitcoins hiervan op de markt gedumpt.

Momenteel bezit de Amerikaanse overheid meer dan 213.000 bitcoins met een huidige waarde van $14,19 miljard. Met deze gigantische stapel zou het de bitcoin koers flink kunnen bewegen, en dus blijft de markt de wallet nauwlettend in de gaten houden.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Bitcoin- en ethereum-ETF's blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Bitcoin- en ethereum-ETF’s blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Advertentie