Foto: Marathon Digital
Bitcoin (BTC) is voor velen simpelweg internetgeld. Maar openen we de motorkap van het netwerk, dan verschijnt er opeens een interessante toepassing die niet enkel draait om het versturen van waarde. Ik sprak met Adam Swick, Chief Growth Officer van ‘s werelds grootste beursgenoteerde bitcoin miner Marathon Digital, over een uniek project in Finland. Daar houdt Bitcoin namelijk de voeten van 11.000 huishoudens warm.
In het koude Finland wordt een pilot getest om huizen te verwarmen met een bijzondere warmtebron: bitcoin miners. Het project demonstreert de mogelijkheden van Bitcoin ver buiten de financiële sector.
“In de West-Finse regio Satakunta draait een 2 megawatt mining-operatie die als enige warmtebron dient voor 11.000 huishoudens. Wij zijn de enige warmtebron voor dit stadsverwarmingssysteem,” vertelt Swick. Warmte is energie, en energie is waarde. Dat geldt natuurlijk zeker in een koud land als Finland, waar de temperaturen ‘s winters kunnen afglijden naar -30 graden Celsius. De installatie bestaat uit watergekoelde crypto miners.
Warmte is de nummer één vijand van een bitcoin miner. Ze moeten zo snel en goed mogelijk gekoeld worden om zo efficiënt mogelijk bitcoin te minen. Een bijgevolg is dat dit van watergekoelde miners zeer efficiënte waterverwarmers maakt, legt Swick uit. “Ongeveer 95 procent van de energie die we in onze miners stoppen, wordt omgezet in warmte.”
Marathon is altijd op zoek naar mogelijkheden om bitcoins te minen met “near zero” energiekosten. Onderdeel daarvan is het “oogsten van energie,” waaronder ook het hergebruiken van de gegenereerde warmte valt.
Het resultaat is een installatie die daarmee warmte levert aan huizen, en tegelijkertijd inkomsten uit bitcoin mining genereert. “Plotseling kan het stadsverwarmingssysteem veranderen van een kostenpost naar een potentiële winstgenerator.”
‘Stadsverwarming door Bitcoin van kostenpost naar winstmaker’
Bitcoin heeft daarentegen wel nog altijd het imago van een energieslurper, zoals zo nu en dan in het bitcoin nieuws te lezen is. En alhoewel het dit imago langzaam van zich af weet te schudden, blijft de vraag, wat is het voordeel ten opzichte van standaard waterverwarmers? Om dit duidelijk te maken, maakt Swick een vergelijking:
“Zou je een waterverwarmer willen die géén economische waarde produceert en Bitcoin niet helpt beveiligen? Of wil je liever een waterverwarmer die wél economische waarde produceert en Bitcoin wél beveiligt?”
En waarom gebruiken we dan niet standaard datacenters die AI of andere digitale diensten kunnen leveren? Traditionele datacenters, zoals die van Amazon, produceren restwarmte van 25 tot 35°C. Bij crypto miners is dat 50 tot 75°C. Water dat wordt gebruikt voor stadswarmte is 80°C.
“Dit betekent dat het water slechts 5-25°C extra hoeft te worden verwarmd, vergeleken met de 50°C die nodig is voor een traditioneel datacenter.”
Met de steeds belangrijker wordende rol van Bitcoin op het financiële wereldtoneel, wordt deze afweging ook belangrijker voor overheden. Swick voorziet dan ook een toekomst waarin zelfs overheden eigen bitcoin miners zullen aanzwengelen, die bijvoorbeeld huizen verwarmen.
De potentiële markt is enorm. Naar verwachting zal de wereldwijde markt voor stadsverwarming groeien tot 340 miljard dollar in 2033. Marathon hoopt met de pilot vroeg aan boord te stappen en zodoende zijn marktaandeel in die markt te verzekeren.
Het blijft afwachten of de resultaten positief zijn, voor Marathon is het genereren van winst natuurlijk nog altijd het belangrijkst. Daarnaast is het afwachten of de publieke opinie klaar is voor door Bitcoin verwarmde huizen. Desalniettemin is dit een stap in de groene richting waar ook het Bitcoin-netwerk voordeel uithaalt.