Tim Kamp Tim Kamp
25/06/2024 18:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2024 13:43

Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000

Bitcoin-BTC Bitcoin Cash-BCH
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000

Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock

Bitcoin, de leidende crypto in de markt, heeft recent een aanzienlijke daling in marktdominantie ervaren. Deze daling is de grootste in vijf maanden tijd. Deze afname wordt grotendeels toegeschreven aan de ontwikkelingen rondom Mt. Gox, een van de eerste en meest beruchte crypto-exchanges.

Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen

Terugbetaling Mt. Gox-klanten schudt de markt op

Mt. Gox was ooit goed voor ongeveer 70 procent van alle Bitcoin-transacties wereldwijd voordat het in 2014 failliet ging. De oorzaak was een enorme hack waarbij ongeveer 850.000 BTC verloren ging. Sindsdien zijn er meerdere pogingen gedaan om de gedupeerde klanten terug te betalen, maar juridische en administratieve obstakels hebben dit proces aanzienlijk vertraagd​.

Nu is de periode van terugbetalingen, na tien jaar, eindelijk aangebroken. In de volgende maand zullen de bedragen in onder andere bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH) worden uitgekeerd. Recentelijk hebben de voormalige klanten van Mt. Gox dan ook berichten ontvangen waarin hen werd gevraagd hun identiteit en accountgegevens te bevestigen. Deze terugbetalingen worden grotendeels verwacht in bitcoin, wat de markt aanzienlijk kan beïnvloeden door een plotselinge toename van het aanbod.

De werkelijke verkoopdruk kan anders liggen, stelt investeringsmaatschappij Tagus Capital.

“Het exacte bedrag aan Mt. Gox fondsen dat in juli wordt uitgekeerd is niet gespecificeerd, maar het maakt deel uit van een groter terugbetalingsplan dat 142.000 BTC en 143.000 BCH omvat, evenals fiatvaluta voor een totaalbedrag van 69 miljard Japanse yen ($432 miljoen),” aldus Tagus Capital in een marktbericht.

Het bedrijf gaat er deels vanuit dat de schuldeisers hun crypto niet direct zullen verkopen. De crediteuren worden “mogelijk geconfronteerd met vermogenswinstbelasting bij verkoop”, stelt Tagus Capital.

Advertentie

Dominantie van bitcoin bereikt dal van januari

De anticipatie op de terugbetalingen heeft geleid tot een verhoogde volatiliteit en onzekerheid in de markt. Veel beleggers vrezen dat de vrijgave van een grote hoeveelheid bitcoin de prijs verder zou kunnen verlagen, waardoor alternatieve cryptocurrencies aantrekkelijker worden.

De dominantie van bitcoin daalde mede om die reden met 1,8 procent tot 54,34 procent volgens TradingView. De bitcoin dominantie daalt als de koers van bitcoin harder daalt dan de altcoin-koersen. Daardoor stijgt de marktwaarde van altcoins ten opzichte van bitcoin. Andere dataplatformen voor crypto, zoals CoinGecko en CoinMarketCap, tonen relatief mildere data betreffende de bitcoin dominantie.

Desalniettemin zou dit de grootste procentuele daling op één dag zijn sinds 12 januari dit jaar. Het aandeel in de totale cryptomarktwaarde is daarmee het laagste in 165 dagen. Dit is terug te zien in de koersprijs van bitcoin. De munt daalde afgelopen maandag met een schrikbarende 5 procent. Zo werd een dal voor BTC bereikt, met een prijs van $59.000.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Vier redenen waarom de crypto koersen zijn gecrasht volgens analist
Bitcoin koers in gevaar: verkoop van $9 miljard aan BTC in juli van start
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie