Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet

Dubai baant weg voor mondiale adoptie met nieuwe wetgeving

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land

Foto: Libin Jose/Shutterstock

Met aanhoudende onrust in het Midden-Oosten gaat er regelmatig aandacht naar dit gebied. Maar wat is het aandeel van deze regio op het gebied van crypto?

Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Bitcoin koers schiet omhoog - Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%

Vooral grote cryptospelers actief in het Midden-Oosten

Volgens een recent rapport van Chainalysis, gepubliceerd op 25 september, vertegenwoordigde het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ook wel afgekort naar MENA, 7,5 procent van het wereldwijde cryptotransactievolume tussen juli 2023 en juni 2024. Dit komt neer op een totale waarde van $338,7 miljard, waarvan het grootste gedeelte afkomstig was van institutionele en professionele investeerders.

Het rapport laat zien dat maar liefst 93 procent van de transacties in de regio bestond uit bedragen van $10.000 of meer, waarmee kleine particuliere beleggers slechts een minimale 1,8 procent van het totale volume vertegenwoordigen. De meeste on-chain transacties vonden plaats via gecentraliseerde exchanges, hoewel er ook een groeiende interesse is in gedecentraliseerde platforms, vooral in landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. Ook Oman investeert in crypto door bijvoorbeeld crypto mining centrales aan te bouwen.

Advertentie

VAE cryptohub door heldere regelgeving

De VAE blijft zich profileren als een belangrijke mondiale cryptohub. Ze voeren dit voornamelijk door via heldere regulering. In augustus 2024 maakte de rechtbank van Dubai een baanbrekende uitspraak door crypto te erkennen als geldige betalingsmethode voor arbeidscontracten. Hiermee kunnen salarissen uitbetaald worden in cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). Deze beslissing kwam na een geschil tussen werknemer en werkgever. De werknemer wilde graag een onbetaald deel van zijn loon in crypto gestort krijgen, terwijl de werkgever hier liever niet aan mee wilde werken. De werknemer is vervolgens naar de rechter gestapt.

In september 2024 gaven financiële toezichthouders van de VAE de mogelijkheid aan virtuele aanbieders om digitale activa in het hele land hun diensten aan te bieden. De Virtual Assets Regulatory Authority (VARA) werkt nu samen met de Securities and Commodities Authority (SCA) om het regelgevingsproces te stroomlijnen en investeerders te beschermen tegen risico’s en fraude.

Recent heeft de Centrale Bank van de VAE ook een verzekeringsproduct goedgekeurd dat financiële instellingen en hun klanten beschermt tegen verliezen als gevolg van hacks, interne fraude of schade aan opslaginfrastructuur. Ook hiermee laat de VAE zien dat ze een veilige omgeving willen creëren voor digitale activa.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie