Dubai baant weg voor mondiale adoptie met nieuwe wetgeving
Foto: Libin Jose/Shutterstock
Met aanhoudende onrust in het Midden-Oosten gaat er regelmatig aandacht naar dit gebied. Maar wat is het aandeel van deze regio op het gebied van crypto?
Vooral grote cryptospelers actief in het Midden-Oosten
Volgens een recent rapport van Chainalysis, gepubliceerd op 25 september, vertegenwoordigde het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ook wel afgekort naar MENA, 7,5 procent van het wereldwijde cryptotransactievolume tussen juli 2023 en juni 2024. Dit komt neer op een totale waarde van $338,7 miljard, waarvan het grootste gedeelte afkomstig was van institutionele en professionele investeerders.
Het rapport laat zien dat maar liefst 93 procent van de transacties in de regio bestond uit bedragen van $10.000 of meer, waarmee kleine particuliere beleggers slechts een minimale 1,8 procent van het totale volume vertegenwoordigen. De meeste on-chain transacties vonden plaats via gecentraliseerde exchanges, hoewel er ook een groeiende interesse is in gedecentraliseerde platforms, vooral in landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. Ook Oman investeert in crypto door bijvoorbeeld crypto mining centrales aan te bouwen.
VAE cryptohub door heldere regelgeving
De VAE blijft zich profileren als een belangrijke mondiale cryptohub. Ze voeren dit voornamelijk door via heldere regulering. In augustus 2024 maakte de rechtbank van Dubai een baanbrekende uitspraak door crypto te erkennen als geldige betalingsmethode voor arbeidscontracten. Hiermee kunnen salarissen uitbetaald worden in cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). Deze beslissing kwam na een geschil tussen werknemer en werkgever. De werknemer wilde graag een onbetaald deel van zijn loon in crypto gestort krijgen, terwijl de werkgever hier liever niet aan mee wilde werken. De werknemer is vervolgens naar de rechter gestapt.
In september 2024 gaven financiële toezichthouders van de VAE de mogelijkheid aan virtuele aanbieders om digitale activa in het hele land hun diensten aan te bieden. De Virtual Assets Regulatory Authority (VARA) werkt nu samen met de Securities and Commodities Authority (SCA) om het regelgevingsproces te stroomlijnen en investeerders te beschermen tegen risico’s en fraude.
Recent heeft de Centrale Bank van de VAE ook een verzekeringsproduct goedgekeurd dat financiële instellingen en hun klanten beschermt tegen verliezen als gevolg van hacks, interne fraude of schade aan opslaginfrastructuur. Ook hiermee laat de VAE zien dat ze een veilige omgeving willen creëren voor digitale activa.