Foto: Isabelle OHara/Shutterstock
Analisten van JPMorgan, een van de grootste banken van Amerika, stellen in een onderzoeksrapport dat bitcoin (BTC) waarschijnlijk na de halvering zal dalen.
Oorzaken voor de bitcoin daling
In het rapport stelt de bank dat bitcoin nog steeds ‘overbought‘ is. Dit werd geconcludeerd na een analyse van de bitcoin-futuresmarkt. Ook is de bank van mening dat de productiekosten van bitcoin historisch gezien als ondergrens voor de prijs hebben gediend. ‘Daarnaast blijft het aantal investeringen vanuit venture capitalists ook gematigd’, aldus JPMorgan.
Huidige economische omstandigheden
Niet alleen JPMorgan maar ook Goldman Sachs waarschuwen voor te veel optimisme in de markt. Zij nemen niet aan dat bitcoin dezelfde koerspatronen als voorgaande keren zal laten zien. ‘Huidige economische omstandigheden kunnen het patroon doorbreken’, schreef de bank in een eigen rapport dat dinsdag uitkwam.
Met ‘huidige economische omstandigheden’ doelt de bank op de lagere inflatie en hogere rentetarieven. Daarnaast is de bank van mening dat de groeiende adoptiecurve door de komst van bitcoin ETF’s op termijn een grotere factor zal zijn dan het halvering evenement.
Middels de ETF’s werd het kanaal voor institutionele beleggers geopend. Veel Bitcoiners zagen dit als het laatste obstakel voordat bitcoin eindelijk wordt geïntegreerd in de financiële wereld.
Impact van schaarste op vraag en aanbod
Bloomberg meldt dat de onlangs geïntroduceerde bitcoin ETF’s in slechts drie maanden tijd bijna $60 miljard aan beheerd vermogen hebben aangetrokken. Hierdoor is de prijs indrukwekkend gestegen.
Een recent rapport van crypto exchange Bybit suggereert dat de bitcoin reserves voor het einde van dit jaar nog kunnen zijn uitgeput. De toenemende schaarste door de ETF’s en de halvering zou hierdoor weleens kunnen zorgen voor een enorme prijsstijging op de langere termijn.
Eerder schreef Crypto Insiders over Bitcoin Cash (BCH), een afsplitsing van bitcoin. Deze coin voltooide twee weken geleden al zijn tweede halving. De prijs van Bitcoin Cash daalde net hiervoor om vervolgens na afloop van deze halving weer flink te herstellen. Nu, twee weken later, is de koers wederom gecrasht met maar liefst 30%. Dit zou deels te wijten zijn aan de geopolitieke spanningen die zich momenteel voordoen in Midden-Oosten.