Nick de Jong Nick de Jong
26/06/2024 15:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2024 15:46

Meer dan 11.000 ethereum & bitcoin brachten Assange vrijheid

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Meer dan 11.000 ethereum & bitcoin brachten Assange vrijheid

Foto: Loredana Sangiuliano/Shutterstock

De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, is vrijgelaten uit de Londense gevangenis. Zijn gevangenisstraf heeft hij daar uitgezeten. Eerder hing hem nog een uitlevering aan de Verenigde Staten boven zijn hoofd, maar door een schikkingsvoorstel mag hij nu terugkeren naar zijn voormalig thuisland Australië.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Julian Assange bekend schuld

In de schikking is opgenomen dat Assange schuld bekend heeft aan een van de onderdelen uit de aanklacht. Hierdoor is het lekken van nationale veiligheidsinformatie van de Verenigde Staten bewezen.

In ruil voor deze bekentenis is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden. Precies dezelfde tijd als die hij nu al in de gevangenis in Londen heeft uitgezet, waardoor hij geen gevangenisstraf meer hoeft uit te zitten en vrij man is.

Via het sociale mediaplatform X heeft WikiLeaks laten weten dat Assange op borgtocht is vrijgelaten en hij op een vliegtuig naar zijn moederland Australië zal stappen. In hetzelfde bericht bedankt zij ook alle personen die hun gesteund hebben in deze lange strijd.

Binnen de crypto industrie is Assange beroemd. Hij wordt gezien als het boegbeeld van transparantie en het heft in eigen handen nemen. Mede daardoor ontving Assange maar liefst 11.000 ethereum, ter waarde van $37 miljoen, om zijn verdediging in de rechtszaak te financieren. Ook mocht hij recent nog acht bitcoin in ontvangst nemen om verdere kosten te dekken.

Advertentie

Start van WikiLeaks

WikiLeaks werd wereldwijd bekend toen het in 2010 maar liefst 700.000 vertrouwelijke Amerikaanse documenten publiceerde. De documenten gingen onder andere over de nationale veiligheid en de oorlogen in Afghanistan en Irak. Deze documenten waren gelekt door een voormalig militaire inlichtingenanalist, Chelsea Manning.

Als gevolg van de ophef besloot betaalprovider PayPal om het account van de organisatie te blokkeren. Dit account was voor hen dermate belangrijk, omdat zij hier hun donaties ontvingen die gebruikt werden voor hun doelen. Door de blokkade werden zij genoodzaakt een andere oplossing te vinden. Bitcoin (BTC) bleek hun uitkomst.

In de beginfase waarschuwde niemand minder dan de ontwikkelaar van bitcoin, Satoshi Nakamoto, de organisatie om de munt niet te gebruiken. De ophef rondom de organisatie zou de munt in die fase waarschijnlijk vernietigen.

In zijn laatste post voordat Nakamoto de anonimiteit weer in dook, liet hij weten dat WikiLeaks tegen het wespennest heeft geschopt en dat de zwerm onze kant op zou komen. Hij wilde deze aandacht voor de digitale munt dan ook liever in een andere context.

In april 2019 klaagde de regering van president Donald Trump, Assange aan. Hierop verstopte hij zich in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar verbleef hij maar liefst zeven jaar. Hiermee voorkwam hij ook een uitlevering aan Zweden, waar hij werd verdacht van seksueel misbruik. Deze verdenking werd uiteindelijk weer geseponeerd.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie