Foto: Loredana Sangiuliano/Shutterstock
De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, is vrijgelaten uit de Londense gevangenis. Zijn gevangenisstraf heeft hij daar uitgezeten. Eerder hing hem nog een uitlevering aan de Verenigde Staten boven zijn hoofd, maar door een schikkingsvoorstel mag hij nu terugkeren naar zijn voormalig thuisland Australië.
Julian Assange bekend schuld
In de schikking is opgenomen dat Assange schuld bekend heeft aan een van de onderdelen uit de aanklacht. Hierdoor is het lekken van nationale veiligheidsinformatie van de Verenigde Staten bewezen.
In ruil voor deze bekentenis is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden. Precies dezelfde tijd als die hij nu al in de gevangenis in Londen heeft uitgezet, waardoor hij geen gevangenisstraf meer hoeft uit te zitten en vrij man is.
Via het sociale mediaplatform X heeft WikiLeaks laten weten dat Assange op borgtocht is vrijgelaten en hij op een vliegtuig naar zijn moederland Australië zal stappen. In hetzelfde bericht bedankt zij ook alle personen die hun gesteund hebben in deze lange strijd.
Binnen de crypto industrie is Assange beroemd. Hij wordt gezien als het boegbeeld van transparantie en het heft in eigen handen nemen. Mede daardoor ontving Assange maar liefst 11.000 ethereum, ter waarde van $37 miljoen, om zijn verdediging in de rechtszaak te financieren. Ook mocht hij recent nog acht bitcoin in ontvangst nemen om verdere kosten te dekken.
Start van WikiLeaks
WikiLeaks werd wereldwijd bekend toen het in 2010 maar liefst 700.000 vertrouwelijke Amerikaanse documenten publiceerde. De documenten gingen onder andere over de nationale veiligheid en de oorlogen in Afghanistan en Irak. Deze documenten waren gelekt door een voormalig militaire inlichtingenanalist, Chelsea Manning.
Als gevolg van de ophef besloot betaalprovider PayPal om het account van de organisatie te blokkeren. Dit account was voor hen dermate belangrijk, omdat zij hier hun donaties ontvingen die gebruikt werden voor hun doelen. Door de blokkade werden zij genoodzaakt een andere oplossing te vinden. Bitcoin (BTC) bleek hun uitkomst.
In de beginfase waarschuwde niemand minder dan de ontwikkelaar van bitcoin, Satoshi Nakamoto, de organisatie om de munt niet te gebruiken. De ophef rondom de organisatie zou de munt in die fase waarschijnlijk vernietigen.
In zijn laatste post voordat Nakamoto de anonimiteit weer in dook, liet hij weten dat WikiLeaks tegen het wespennest heeft geschopt en dat de zwerm onze kant op zou komen. Hij wilde deze aandacht voor de digitale munt dan ook liever in een andere context.
In april 2019 klaagde de regering van president Donald Trump, Assange aan. Hierop verstopte hij zich in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar verbleef hij maar liefst zeven jaar. Hiermee voorkwam hij ook een uitlevering aan Zweden, waar hij werd verdacht van seksueel misbruik. Deze verdenking werd uiteindelijk weer geseponeerd.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.