Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Alhoewel deze week rustiger zou moeten zijn dan afgelopen week, hebben we deze week alsnog weer enkele belangrijke macro-economische evenementen voor bitcoin (BTC) en de crypto industrie op de planning. Alle ogen in de financiële wereld staan daarbij gericht op aankomende woensdag en vrijdag. Woensdag begint het vuurwerk met de FOMC minutes en vrijdag krijgen we als toetje de Core PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve.
FOMC minutes en crypto
Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) er op dit moment alles aan doet om de inflatie onder controle te krijgen. Dat uit zich in stevige renteverhogingen, die bedoeld zijn om kapitaal duurder te maken en investeringen en consumptie te ontmoedigen. Over het algemeen slaagt de centrale bank daarin en begint de inflatie af te nemen, maar de centrale bank is er nog lang niet.
Komende woensdag krijgen we dus de FOMC minutes, wat in feite de notulen van de laatste rentevergadering van februari zijn. Toen verhoogde de Federal Reserve de rente met 0,25 procent naar het huidige bereik tussen 4,50 tot 4,75 procent. Met de notulen krijgen we inzicht in de afwegingen van de beleidsmakers van de belangrijkste centrale bank ter wereld.
Het voornaamste probleem voor de Federal Reserve op dit moment is de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt, die ervoor zorgt dat de opwaartse druk op de inflatie hoog blijft. Op het moment van schrijven ligt de werkloosheid op het historisch lage niveau van 3,4 procent. We moeten terug naar het jaar 1969 voor een lagere werkloosheidsgraad.
Core PCE Price Index kan bitcoin drukken?
Dan volgt op vrijdag de Core PCE Price Index. Dit is de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, omdat het volgens hen een meer waarheidsgetrouw beeld van de inflatie geeft. Deze index neemt namelijk de voedsel- en energieprijzen niet mee, die over het algemeen een stuk volatieler zijn dan de prijzen die wel in deze index zitten.
Sinds 28 oktober is de Core PCE teruggevallen van 5,1 procent naar 4,4 procent in januari. Ditmaal is de verwachting dat de index binnenkomt op 4,3 procent, waarmee het een kleine daling pakt. Een negatieve ontwikkeling is de verwachting dat de prijzen op zichzelf met 0,4 procent stegen in januari.
Dat volgt op een eerdere stijging van 0,3 procent in december, waardoor het duidelijk is dat de inflatie nog niet zomaar richting de 2,0 procent zakt. Als we op vrijdag een negatieve verrassing krijgen en de Core PCE een stukje hoger uitvalt dan verwacht, dan kan dat de koersen een behoorlijke tik geven.