Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De laatste tijd, lees maanden, is er veel sprake over de zogeheten Bitcoin bubbel. Oplaaiende discussies, volgespamde fora, nieuwsbulletins en sterke meningen maken het een populair onderwerp.
Al deze media-aandacht omtrent de Bitcoin bubbel en de vraag of deze gaat knappen ja of te nee, heeft geresulteerd in beweringen over de grootte van de bubbel alsmede de ‘same old’ vergelijking van Bitcoin met Hollandse tulpen, de internetbubbel en goud.
De grootste prijsbubbels ooit zijn bijgehouden door de Bank of America (BoA). Tulpen, goud, Bitcoin, Mississippi Company, South Sea company en de beurscrash van 1929 werden vergeleken in onderstaande grafiek. Hieruit is geconcludeerd dat Bitcoin de grootste bubbel ooit is, in de geschiedenis van de mensheid.
Deze claim is blijkbaar niet berust op de waarheid, aldus een op 9 april 2018 gepubliceerd artikel van Bloomberg. Zowel niet in de geschiedenis van bubbels als in de geschiedenis van Bitcoin. Momenteel is de Bitcoin gedaald naar ongeveer $6895 na de flinke stijging tot $20.000 eind vorig jaar.
Feitelijk gezien hebben andere prijsbubbels dalingen gezien van bijna 80 procent zoals bijvoorbeeld de internetzeepbel van 2002, aldus Investopedia. Volgens UCLA professor en docent in de economie Earl A. Thompson heeft de eerder genoemde Hollande tulpen bubbel een prijsdaling van 99 procent gekend. Dat is 34 procent meer dan Bitcoin (BTC).
De daling van 65 procent klinkt aanzienlijk, echter heeft Bitcoin veel meer volatiliteit gekend. Toen de prijs in 2011 van $32 zakte naar $2 stond dit gelijk aan een daling van ongeveer 94 procent. Daarnaast zag Bitcoin in 2014 een prijsdaling van 83 procent en in november 2013 zakte de Bitcoinprijs met 87 procent.
Eigenlijk is het vergelijken van historische Bitcoin bubbels met de huidige Bitcoin bubbel niet gelijkmatig en even eerlijk, gezien de marktkapitalisatie van cryptocurrencies. Het is dan ook wellicht niet fair om Bitcoin, bedoeld als digitale valuta in plaats van fiat valuta, te vergelijken met bubbels uit de wereld van traditionele financiële markten en fysieke grondstoffen.
Door het dalen en stijgen van de BTC-prijs kondigt de media continu het einde van Bitcoin aan.
Over de stijgingen en dalingen van BTC hebben de media continu melding gemaakt van de “dood” van Bitcoin. Volgens de Bitcoin Obituaries van 99bitcoins is BTC momenteel al zo’n 278 keer overleden.
10 april 2018 publiceerde Bloomberg een artikel met de titel “Lessons on Bubbles From Bitcoin”, over de ‘bubbel gevoeligheid’ van Bitcoin. Hierin wordt beschreven dat het ontbreken van liquiditeit van Bitcoin en nieuwigheid als activa resulteerde in de prijsstijging