Foto: Summit Art Creations/Shutterstock
De vermogensbeheerder VanEck heeft sinds dinsdag twee crypto exchange traded funds (ETF’s) in de running: het bitcoin (BTC) fonds dat in januari werd gelanceerd, en een ethereum (ETH) fonds dat sinds afgelopen dinsdag beschikbaar is.In een recent rapport schetste VanEck een aantal toekomstscenario’s voor de crypto markt, en bitcoin in het bijzonder. Hieruit blijkt dat de vermogensbeheerder zeer optimistisch is over de perspectieven van de digitale munt.
3 scenario’s voor BTC koers
In een basisscenario verwacht VanEck dat BTC een waarde van $2,9 miljoen kan bereiken tegen 2050. Mocht de voorspelling uitkomen zou dit een stijging betekenen van meer dan 4.200% ten opzichte van de huidige waarde van ongeveer $67.400.
In het meest bullish scenario verwacht de vermogensbeheerder dat bitcoin $52,4 miljoen waard kan zijn in 26 jaar tijd. Dit zou een gigantische groei betekenen van meer dan 77.000%. VanEck voorspelt in hun basisscenario dat bitcoin $2,9 miljoen per munt kan bereiken door een belangrijke internationale ruilmiddel te worden en uiteindelijk een van ’s werelds reserve valuta’s te worden.
In zo’n toekomst zou de totale marktkapitalisatie enorm groeien. De vermogensbeheerder voorziet in zijn rapport een totale marktkapitalisatie van bitcoin van $61 biljoen, afhankelijk van het scenario. Ook kunnen Layer-2 (L2) oplossen, zoals het Lightning Network, aanzienlijke adoptie meemaken, met een mogelijk voorspelde waarde van $7,6 biljoen.
In de meest bearish situatie voorziet VanEck alsnog een waardestijging van BTC, hoewel een stuk lager dan eerdere scenario’s. De vermogensbeheerder voorziet een minimumprijs van $130.000, wat ongeveer verdubbeling zou betekenen ten opzichte van de huidige koers in 26 jaar tijd.
Bitcoin als internationaal ruilmiddel
VanEck baseert zijn optimisme op het idee dat de digitale munt als internationaal ruilmiddel gebruikt zal worden. De vermogensbeheerder ziet een toekomst waarin 10% van de wereldwijde handel en 5% van de Amerikaanse binnenlandse handel met BTC wordt afgehandeld. Ook verwacht de vermogensbeheerder dat centrale banken steeds meer overstag gaan in de adoptie van de crypto. Zo zouden ze tegen 2050 2,5% van hun bezit in bitcoin kunnen houden. De vermogensbeheerder geeft aan dat er een aantal uitdagingen zijn die invloed kunnen hebben op de prijs van BTC. Zo is er een toenemende energiebehoefte als het netwerk groeit dat afkomstig is van mining.
Uiteindelijk zullen ook de inkomsten uit mining moeten veranderen, aangezien de halvings tegen 2050 ervoor zorgen dat miners 0,00488 BTC per blok ontvangen. Afhankelijk van de waarde per munt zullen de inkomsten waarschijnlijk steeds meer afhankelijk worden van transactiekosten.