Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Man vond €10.000 bitcoin op straat, maar liet vondst liggen

Man werd bijna dupe van oplichtingstruc met BTC voucher

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Man vond €10.000 bitcoin op straat, maar liet vondst liggen

Foto: m_sovinskii/Shutterstock

In München heeft een man een opmerkelijke vondst gedaan: een voucher met een waarde van €10.000 aan bitcoin lag zomaar op straat. Hoewel het verhaal in eerste instantie klonk als een onverwacht geluksmoment, bleek al snel dat deze vondst een geraffineerde valstrik was. De oplichtingswereld in crypto is nog altijd aanzienlijk, zo blijkt ook uit dit verhaal.

Oplichterstruc met bitcoin-voucher blijkt dure valstrik

De man vond de bon voor de deur van zijn appartementencomplex in de Duitse stad München. Hij liet het in euforie direct aan een vriend zien, die bevestigde dat de voucher er vrij legitiem uitzag. De voucher bevatte een QR-code en een private key, waarmee toegang tot de bitcoin (BTC) zou kunnen worden verkregen. Nieuwsgierig naar de echtheid van de vondst, besloten de mannen de code te scannen.

Aanvankelijk leek alles te kloppen. De interface gaf aan dat de bitcoin beschikbaar was, maar plots verscheen er een venster waarin om een bedrag van €300 werd gevraagd. Pas dan kon de bitcoin worden vrijgegeven. Dit was een duidelijk waarschuwingssignaal voor de Duitsers.

Bij crypto-transacties is het betalen van kosten niet ongebruikelijk. Normaal gesproken wordt er echter een klein percentage afgetrokken van het over te maken bedrag, in plaats van een vooraf te betalen vast bedrag.

De mannen besloten om verder onderzoek te doen en kwamen via Reddit al snel achter de waarheid. Het bleek dat dit een bekende oplichterstruc was. Scammers laten bitcoin-vouchers met aantrekkelijke waarden achter op openbare plekken in de hoop dat iemand de bon vindt en de private key probeert te gebruiken.

Zodra de nietsvermoedende vinder de code scant, wordt hij of zij gevraagd om een bedrag vooruit te betalen om de bitcoin te kunnen ontvangen. Uiteraard verdwijnt de €300 in de zakken van de oplichters, en is er geen echte bitcoin om te claimen. De gevraagde bedragen kunnen sterk variëren: ze lopen soms wel op tot in de duizenden euro’s.

Bescherm jezelf én anderen tegen crypto-oplichting

Deze vondst onderstreept enkele belangrijke lessen als het gaat om omgaan met cryptocurrencies en mogelijke oplichting. Zo moet je nooit vooraf kosten betalen voor een cryptotransactie. Als je wordt gevraagd om iets te betalen voordat je toegang krijgt tot (crypto)geld, is dat een duidelijk signaal dat er iets niet klopt.

Controleer tevens altijd de legitimiteit van het bedrijf achter een aanbod. Idealiter zouden dergelijke bedrijven gereguleerd moeten zijn, zodat je enige bescherming hebt tegen oplichters. Probeer tot slot altijd in je achterhoofd te houden dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dat dat het dan waarschijnlijk ook is. Laat je niet verblinden door hebzucht en blijf kritisch en rationeel nadenken. Alleen zo word je niet beroofd van je crypto of geld.

Het belangrijkste is om soortgelijke zaken te melden bij de politie. Hoewel deze man en zijn vriend niet in de val zijn getrapt, zijn er waarschijnlijk anderen die wel slachtoffer worden van dit soort oplichting. Door waakzaam te blijven en bewustwording te creëren, kunnen we voorkomen dat meer mensen worden opgelicht door dit soort gemene trucs.

Laatste dagen: OKX geeft Nederlanders €50 in bitcoin gratis

Klaar om stappen in crypto te zetten? Of het nou Bitcoin, Ethereum of PEPE is, als lezer van Crypto Insiders ontvang jij een welkomstbonus tot 50 euro gratis in bitcoin op OKX.

Meld je voor 29 augustus aan voor een gratis OKX-account en ontvang jouw gratis bitcoin bonus.

  1. Meld je aan bij OKX
  2. Doe een storting met iDEAL
  3. Ontvang je gratis bitcoin bonus

Bekijken & aanmelden

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Advertentie