Foto: fizkes/Shutterstock
Crypto-hackers hebben opnieuw toegeslagen, waarbij een slachtoffer ongewild $68 miljoen overmaakte naar een verkeerd crypto-wallet.
De man dacht dat het crypto-adres van iemand anders was door een slinkse actie van oplichters.
Een analyse toont aan dat een voorheen rijke cryptobelegger al zijn bitcoins is kwijtgeraakt. Dat volgde nadat cybercriminelen de transactiegeschiedenis van een ontvanger hadden gecompromitteerd.
Als gevolg hiervan verloor de gebruiker 97% van de crypto in zijn wallet.
Cryptohandelaar houdt slechts 3% van zijn crypto over
Volgens Etherscan bevat de wallet van de getroffen gebruiker nu nog slechts 0.89 ethereum (ETH), en daarnaast ongeveer $1,6 miljoen aan stablecoins.
Onder de diefstal van de virtuele coins behoorde meer dan 1155 wrapped bitcoin (WBTC).
Wrapped bitcoin is een cryptocurrency op de Ethereum-blockchain die bitcoin (BTC) vertegenwoordigt op dat netwerk. Hierdoor kan bitcoin ook binnen applicaties op Ethereum gebruikt worden.
Cryptowallets en ‘adresvergiftiging’
De oplichters maakten gebruik van zogeheten ‘adresvergiftiging’ of ‘portemonneebesmetting’, waarbij aanvallers doelbewust een transactie met een lage waarde naar de wallet van een slachtoffer zenden.
Dit doen ze om hun eigen adres zichtbaar te maken in de transactiegeschiedenis van het slachtoffer. Door de eerste en laatste karakters van hun adres aan te passen zodat deze overeenkomen met die van het slachtoffer, creëren ze verwarring.
Veel gebruikte wallet-software toont vaak alleen de begin- en eindkarakters van een adres, waardoor het voor de gebruiker moeilijk wordt om kleine verschillen te herkennen die in het midden van het adres verscholen liggen.
De aanvaller hoopt dat het slachtoffer, wanneer hij de volgende keer een transactie moet ontvangen, per ongeluk het vervalste adres uit zijn transactiegeschiedenis kopieert.
Verschillende hackermethoden en het beschermen van digitale activa
Het hacken van crypto-wallets is een vaakvoorkomend probleem in de wereld van crypto.
Hackers gebruiken verschillende technieken om toegang te krijgen tot deze wallets. Phishing-aanvallen, malware en het uitbuiten van zwakke punten van software zijn veel voorkomende voorbeelden hiervan.
Door de toenemende populariteit van cryptocurrencies en de hoge waarde die sommige van deze digitale valuta’s kunnen bereiken, blijft het hacken van wallets lucratief voor criminelen. Het treffen van beveiligingsmaatregelen is daarom cruciaal om jezelf te beschermen. Zo is het belangrijk om altijd goed het adres te bevestigen waar je je crypto heen wilt sturen.