Foto: Gigira / Shutterstock.com
Er zijn maar weinig bitcoin (BTC) investeerders die zo ver gaan in hun hobby als James Howells. Deze Britse ingenieur begon al vroeg met het investeren in bitcoin, maar raakte zijn walletgegevens in 2013 kwijt toen hij per ongeluk een harde schijf met zijn private keys weggooide. Sindsdien probeert hij de harde schijf terug te vinden op een schroothoop, maar de lokale overheid werkt niet bepaald mee. Hij heeft daarom besloten om de overheid aan te klagen.
Bitcoin schatzoeker wil stortplaats afgraven
Howells had maar liefst 8.000 BTC op de harde schijf staan, daarom besloot hij in 2021 om zijn harde schijf te gaan zoeken – op de vuilnisbelt. Maar de gemeente Newport werkte niet bepaald mee, hij wilde namelijk iedereen in de stad Newport laten meezoeken. Van de gemeente mocht dit niet.
Hierna besloot hij om het tactischer aan te pakken. Hij heeft immers nogal wat ervaring met computers en techniek, daarom veranderde de zoektocht in high-tech schatzoeken. Door methodisch de vuilnisbelt af te graven met computermodellen op basis van Artificial Intelligence (AI) zou hij meer kans maken op de juiste vondst.
Als hij de stortplaats volledig af wil graven, dan kost hem dat drie jaar en 11 miljoen dollar. Een verkleinde versie hiervan duurt slechts 18 maanden, en ongeveer 6 miljoen dollar. Hij heeft er zelfs al externe investeerders voor gevonden. Met de huidige waarde zouden de coins meer dan 200 miljoen dollar waard zijn.
Rechtszaak tegen koppige overheid
Maar de overheid vindt óók dit nieuwe plan niet goed. The Telegraph schrijft dat hij er daarom voor heeft gekozen om de Newport City Council aan te klagen. Aan de Engelse krant verklaarde hij dat hij verbaasd is dat de gemeente het conflict niet eerder in de rechtszaal heeft willen oplossen.
“Willen ze 10.000 pond per uur uitgeven om ervoor te zorgen dat ik geen gat in de grond mag graven? Hoe leg je dat uit aan belastingbetalers onder de huidige [economische] omstandigheden?”
Volgens de krant staat in de aanklacht dat Howells heeft aangebonden om de kosten van de afgraving te dekken én om donaties te doen aan de gemeenschap. Een woordvoerder van de gemeente verklaarde dat de gemeente al verschillende keren duidelijk heeft gemaakt dat de afgraving niet door mag gaan. Wat de reden hiervoor is, is nog steeds niet duidelijk.