Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Man die claimt Bitcoin bedenker te zijn moet $1 miljoen betalen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El hombre que dice ser el inventor del Bitcoin debe pagar $1 millón

Foto: Shutterstock/PERCULIAR BOY

Er bestaat op dit moment al jaren een bijzondere juridische strijd om de ware identiteit van Satoshi Nakamoto, de vermeende uitvinder van bitcoin (BTC). Craig Wright, die zichzelf heeft geclaimd als Satoshi Nakamoto, en een groep van Bitcoin Core ontwikkelaars zijn bij het Engelse gerecht verweven in een rechtszaak die aan het begin van 2024 een nieuwe fase in zal gaan.

Bitcoin: wat maakt komende vrijdag de belangrijkste van dit jaar?
Bitcoin: wat maakt komende vrijdag de belangrijkste van dit jaar?

“Bitcoin-bedenker” aan de stok met ontwikkelaars

Wright begon de rechtszaak reeds in 2016. De aanklacht tegen de 13 Bitcoin ontwikkelaars en diverse bedrijven, waaronder Blockstream en Coinbase, draait om vermeende schendingen van Wright’s auteursrechten op het Bitcoin whitepaper. De tegenpartij claimt dat Wright bewijs heeft gefabriceerd en data heeft gemanipuleerd.

Wright claimt echter dat hij onlangs 97 nieuwe documenten in zijn huis heeft gevonden en de rechter heeft de nieuwe bewijsstuken van Wright toegelaten. De tegenpartij noemt het opduiken van deze nieuwe documenten op zijn minst verdacht. Zij hebben namelijk maar liefst 50 stukken bewijs geleverd voor het feit dat verschillende andere documenten die door Wright zijn ingediend, nep en vervalst zijn.

Tegelijkertijd heeft de rechter Wright bevolen een additionele 800.000 pond (wat neerkomt op ongeveer $1 miljoen) te betalen als zekerheid voor de juridische kosten van de ontwikkelaars, bovenop een eerder bedrag van 100.000 pond.

Bitcoin rechtszaak gaat verder

Op 5 februari zal de zaak verder gaan en kunnen beide partijen hun gelijk proberen af te dwingen. Deze zaak is meer dan een persoonlijk dispuut; het raakt aan de kern van het eigendomsrecht van Bitcoin. Wright’s beweringen en de juridische strijd werpen vragen op over auteursrechten, eigendom en de toekomst van Bitcoin als een gedecentraliseerd project.

Craig Wright roept al jaren dat hij de bedenker van Bitcoin is, maar tot dusver is er nooit echt overtuigend bewijs boven tafel gekomen. Er hebben ook al meerdere rechtszaken plaatsgevonden, maar in geen enkele zaak is bevestigd dat Wright echt achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit. Het is onwaarschijnlijk dat dit ooit nog gaat gebeuren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie